Sygeplejerskernes strejke
26. august 2021

Det her var kamprunde et: Sygeplejerskestrejken ender, men ligelønskampen er kun lige begyndt

En historisk lang strejke slutter med et regeringsindgreb, der efterlader sygeplejersker i dyb frustration – dog ikke uden kampgejst: ”Det kan godt være, politikerne tænker, at de kan få os ned med nakken med indgrebet, men sådan fungerer det ikke,” siger sygeplejerske Vibeke Kline Lange Frost.
Af: Katrine Rosenbæk
https://imgix.femina.dk/2021-08-26/strejkeslut.png

Foto: Anthon Unger/Ritzau Scanpix

- Det kan godt være, vi ikke har vundet slaget, men kampen er først lige begyndt.

Sådan siger Vibeke Klinge Lange Frost om det regeringsindgreb, der nu bliver enden på en historisk lang sygeplejestrejke for ligeløn.

Hun er sygeplejerske, bestyrelsesmedlem i Foreningen af Danske Sygeplejersker og derudover aktiv i den tværfaglige bevægelse for ligeløn, der kæmper for afskaffelse af tjenestemandsreformen.

Onsdag aften meddelte beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard (S), at regeringen ville ende strejken med et lovindgreb efter næsten 10 ugers strejke.

Indgrebet vil formentligt resultere i, at det forslag til en overenskomstaftale, som sygeplejerskerne ellers stemte nej til, vil blive ophævet til lov.

Her indgår en lønstigning på 5,52 procent og nedsættelsen af en lønstrukturkomité, som skal undersøge uligeløn i det offentlige.

Det vækker mildest talt ikke begejstring hos sygeplejerskerne, fortæller Vibeke Kline Lange Frost.

- Stemningen er ufatteligt trykket. Der er dyb frustration. Folk er afmægtige, siger hun og fortæller, at flere sygeplejersker deler deres opsigelsesbrev på de sociale medier.

Det er femte gang siden 1973, at sygeplejerskerne har strejket for ligeløn, men heller ikke denne gang kom den altså i hus.

Et nødråb

Det vækker også frustration hos formand hos Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen.

- Det lå lige til højrebenet, at regeringen kunne have fundet et flertal for at både standse konflikten og sikre, at der var penge til et reelt bidrag til lønløft, siger hun og understreger, at det ikke kun gælder et lønløft af sygeplejerskernes løn, men af de mange kvindedominerede fag i det offentlige, der i år har samlet sig i en tværfaglig bevægelse for ligeløn.

Men det nødråb, som Grete Christensen beskriver strejken som, har regeringen altså ikke villet lytte til.

- Jeg synes, man har lyttet meget lidt til vores vanskelige situation, og lovindgrebet giver ikke en øget anerkendelse til sygeplejerskerne.

Derfor frygter Grete Christensen også, at flere sygeplejersker flygter fra faget, som femina tidligere har beskrevet.

- Det kan blive rigtig hårdt for det danske sundhedsvæsen, siger hun.

Du kalder strejken for et nødråb, mens andre mener, den vil blive husket som en fiasko og som en stille strejke. Har de ret?

- Det er jo ret imponerende, hvad spin kan bruges til. Det, der har været den hemmelige og usynlige strejke, blev pludselig i går udråbt af Sundhedsstyrelsen som en strejke, der nu har et omfang, som det vil tage flere år at indhente, siger Grete Christensen.

Men har I været dygtige nok til at føre strejke, når den bliver kaldt for en fiasko, og I ikke får en lønstigning?

- Det er altid svært at strejke, når man strejker som eneste faggruppe, men vores medlemmer havde nået grænsen for, hvad de kunne sige ja til. De var så fyldt op af frustration, og jeg tror, arbejdsgiverne bliver nødt til at være meget lydhøre over for dem, hvis de vil holde fast på arbejdskraft den kommende tid, siger Grete Christensen.

Adspurgt om den varslede lønstrukturkomité er en syltekrukke, som mange sygeplejersker betegner den, siger hun, at hun vil ”lægge meget stærke kræfter i”, at den ikke bliver det.

Prostesterne lægger sig ikke

Astrid Elkjær Sørensen er historiker og post.doc. ved Aarhus Universitet, hvor hun forsker i traditionelle kvindefags ligelønskamp, og hun vurderer, at ligelønskampen fortsætter på tværs af fagene.

Netop det store pres fra de forskellige faggrupper gør også, at der ligger et enormt pres på, at komitéen kommer til at levere noget konkret.

- Men komitéen er en kampplads, så der vil også være nogle, som har stor interesse i, at den bare munder ud i en rapport og ikke andet, siger hun.

Hun ser ikke for sig, at protesterne lægger sig, selvom der nedsættes en komité.

Nogle sygeplejersker er givetvis udmattede efter flere måneders strejke, men der er stadig masser aktivisme i gang hos for eksempel pædagoger og jordemødre.

- Der er en følelse af intern solidaritet. Når Folketinget åbner i oktober, og kommunalvalget kommer i november, vil vi se kamprunde to. Det her var bare kamprunde et, siger hun.

Det kan godt være, politikerne tænker, at de kan få os ned med nakken med indgrebet, men sådan fungerer det ikke – og sådan fungerer sygeplejersker ikke.
- Vibeke Kline Lange Frost, sygeplejerske

Vibeke Kline Lange Frost fortæller også, at sygeplejerskerne vil blive ved med at kæmpe for ligeløn. Hun mener ikke, strejken har været forgæves, selvom de ikke opnår den ønskede lønstigning.

- Vi har fortalt historier fra et sundhedsvæsen, som står over for et kollaps. Det er en enorm falliterklæring, at en socialdemokratisk ledet regering ikke vil tage ansvar for at rette op det – og på uligelønnen, siger hun.

- Det kan godt være, politikerne tænker, at de kan få os ned med nakken med indgrebet, men sådan fungerer det ikke – og sådan fungerer sygeplejersker ikke, siger hun.

Læs mere om:

Læs også