Samfund
27. juni 2023

Freya fik sit hjerte knust. Få dage senere blev hun tvangsindlagt på en psykiatrisk afdeling

Da Freya Gram Olsen som 19-årig brød med sin første kæreste, fik hun en akut psykose. På bare få dage gik hun fra at være en ung, glad og eventyrlysten kvinde til at blive indlagt på en psykiatrisk afdeling i håndjern. Nu vil hun sætte fokus på, at hjertesorg skal tages alvorligt.
Af: Signe Larsen
Freya Gram Olsen

Foto: Privatfoto

Det er meningen, at det skal være den bedste tid i ens liv.

Freya Gram Olsen var netop blevet færdig på gymnasiet i 2018 og drog ud på en længere rejse, som så mange andre unge mennesker gør.

Hun ville opleve verden og arbejde frivilligt, så hun forlod Danmark, sine vante rammer og sin kæreste i fem måneder til fordel for Sri Lanka, Vietnam og Hawaii.

På rejsen oplevede hun at have svært ved at gøre de ting, hun plejede, eksempelvis at trække sig tilbage, når hun blev presset.

Det var samtidig svært at fastholde relationen til kæresten, der var hjemme i Danmark, og tre dage inden hun rejste hjem, slog de op over telefonen.

– Der væltede det hele bare. Jeg havde været presset i flere måneder, og nu havde jeg heller ikke længere ham, som jeg havde været sammen med i fire år, fortæller Freya Gram Olsen.

Hun blev hurtigt meget selvdestruktiv, og hun spiste og sov ikke.

– Jeg troede, vi skulle være sammen for evigt. Det var min første kæreste og første rigtige kærlighed. Det var meget sårbart og unikt, og da det så forsvandt, skulle jeg finde ud af, hvem jeg så var.

Hvad der helt præcist foregik i dagene efter bruddet, har hun svært ved at huske. For den hjertesorg, hun kæmpede med, udviklede sig pludselig til en akut psykose.

Den lukkede afdeling

Da Freya Gram Olsen landede i Kastrup Lufthavn og blev hentet af sine forældre, bemærkede de med det samme, at noget var anderledes ved deres datter.

På det tidspunkt var Freya diffus, havde vrangforestillinger, hørte stemmer og var springende i tale. Hun var manisk, men hverken hun eller hendes forældre anede, hvad der skete med hende, for de havde aldrig selv haft psykisk sygdom tæt inde på livet.

Efter et par dage og på opfordring fra en nabo kørte Freyas forældre hende mod den psykiatriske akutmodtagelse i Roskilde. En læge vurderede, at hun var til fare for sig selv og ikke kunne tænke klart. Freya skulle indlægges, mente lægen, men det syntes hun ikke selv var nødvendigt.

Derfor måtte indlæggelsen ske med tvang på grund af lægernes vurdering af hendes helbred. Politiet blev tilkaldt, hun blev lagt i håndjern, fordi hun blev bange og udadreagerende, og så blev hun sat på bagsædet i politibilen.

– Jeg tror ikke, at jeg følte, at det var mod min vilje. Men det var meget mærkeligt, og jeg blev lidt bange. Og så blev jeg kørt til den lukkede afdeling.

Der var hun indlagt i ni dage. Hun sov meget og var på beroligende og antipsykotisk medicin. Derefter kom hun igen hjem til sine forældre, og efter tre måneder med ro og medicinsk behandling blev hun erklæret rask.

Lægerne vurderede, at psykosen skyldtes en stressbelastning.

– Jeg ser det, som om min hjerne var overbelastet i lang tid og kørte på højtryk. Til sidst brændte den sammen som en harddisk i en computer, fortæller Freya Gram Olsen og fortsætter:

– Jeg har ikke været psykisk syg før det. Så det kom som et chok for mine forældre, og også for mig, da jeg kom mere til mig selv. Da jeg var indlagt, tænkte jeg: "Hvad er der sket med mig? Hvordan kunne jeg komme så langt ud her?"

Ifølge Psykiatrifonden kan en psykose vare ganske kort tid eller mange dage. Nogle får en akut og enkeltstående psykose og oplever det aldrig igen.

En akut psykose udløses ofte af psykiske eller sociale belastninger eller traumatiske oplevelser, som livstruende begivenheder, pludselig og uventet tab af nærtstående eller konflikter.

– Jeg tror, bruddet med min daværende kæreste fik bægeret til at flyde over. Det var ikke kun på grund af det, at jeg fik en psykose, men der var flere mekanismer, der spillede ind, siger Freya Gram Olsen.

Hun understreger, at hun ikke bebrejder sin ekskæreste for det, der skete.

Hjertesorg

Freya Gram Olsen har heldigvis fået masser støtte fra venner og familie, men hun har også oplevet på egen krop, hvor mange fordomme der er forbundet med at have været i kontakt med psykiatrien – især på grund af hjertesorg.

Derfor har hun skrevet en bog, der hedder “Dannelsesaar”, hvor hun fortæller om sine egne oplevelser med rejser, sorg og psykisk sygdom for at give støtte til dem, som måske har det svært.

– Jeg håber, at hjertesorg bliver mødt med mere seriøsitet, specielt for unge mennesker. For jeg følte, at min sorg blev negligeret. Det var ikke legitimt, som hvis det var en skilsmisse efter et ægteskab på 15 år, oplevede jeg.

Da Freya godt et år efter indlæggelsen fik en ny kæreste, tog hun tilløb til at fortælle ham om det, der var sket året forinden.

– Jeg havde brug for at fortælle ham om det, for det var en stor del af min selvforståelse. Jeg skulle sige det til ham, men jeg ville heller ikke gøre ham bange, siger hun.

Heldigvis tog hendes daværende kæreste godt imod det.

– Det er vigtigt at kunne bryde det tabu, for der er så mange danskere, der kommer i kontakt med psykiatrien. Jeg kender ikke særlig mange i mit netværk, der er åbne omkring det, så det har været vigtigt for mig at være, fortæller Freya Gram Olsen.

– Psykisk sygdom kan jo i virkeligheden ramme alle. Og det tror jeg er vigtigt at sige. Man er ikke svag, hvis man bliver ramt af det.

I dag er Freya Gram Olsen 24 år gammel. Hun er i gang med en uddannelse og har det godt.

Du kan lytte til femina update-podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også