Jeg gider ikke mere end højst to gange om ugen, min kæreste vil flere gange om dagen. Hvad er rimeligt?
Foto: Mathilde Schmidt
Spørgsmål
Jeg gider ikke sex mere end højst to gange om ugen, min kæreste vil helst hver dag og nogle gange flere. Hvad er rimeligt?
Svar
I den store danske Sexus-undersøgelse kan du læse om, hvor hyppigt forskellige aldersgrupper har sex. Kig under projektsexus.dk. Det er gennemsnitligt cirka en gang om ugen.
Det er svært at lave regler for hyppigheden. Par må have sex lige så lidt eller meget, det passer dem. Vi er alle vidt forskellige, og vores lyst forandrer sig hele tiden.
Men langt de fleste af os kunne godt skrue meget mere op for vores lyst og for os selv som seksuelle væsener. Og det er også mest det, der bliver talt om.
Vi hylder lysten og snakker om, hvordan vi får mere af den. Og ja, vi lever i en kultur, hvor vi er alt for lidt i kontakt med vores krop og vores lystige, frigjorte og glædesfyldte sanselighed.
Men sex er ikke bare sex, og en hyppig sexlyst er slet ikke altid positiv. Det er bare ikke rigtig noget, vi taler om, og noget som få har indsigt i. Men det får du her, i hvert fald en smule: Mange kan skrive under på, at de tænker på sex og har lyst til sex hver dag eller flere gange om dagen. Det er helt naturligt.
Men virkelig at MÅ have sex og udløsning mindst hver dag er noget helt andet. Så hvis din partner har det sådan, så kunne det godt være, at han har en form for sexafhængighed.
Det vil sige en afhængighed af alle de forskellige hormoner og neurotransmittere, der udskilles i hjernen og kroppen i forbindelse med sex. I ekstrem grad kan det være en afhængighed helt på samme måde som en afhængighed af alkohol.
WHO har udnævnt sexafhængighed som en diagnose ved navn CSBD (compulsive sexual behaviour disorder – kompulsiv seksuel adfærdsforstyrrelse).
På dansk kalder man det også hyperseksualitet. Ligesom AA (Anonyme Alkoholikere) findes der grupper for sexafhængige. Som andre afhængigheder har sexafhængighed dybe psykologiske årsager og kræver hjælp fra en misbrugsbehandler.
Pyha, det bliver alvorligt, og det er også lidt skræmmende og en helt ny indsigt for mange, at den der fantastiske og højt hyldede lyst, vi alle tror er så positiv, slet ikke altid er det.
Du og I må undersøge, hvor vigtig samlejet og udløsningen er for ham. Er han virkelig afhængig af den daglige udløsning, og påvirker det ham psykisk, hvis han ikke får den?
Eller synes han bare, at det ville være dejligt, men kan sagtens leve uden? En mulighed er også, at han bruger det seksuelle som stress release.
Vi dvasker ofte sammen foran tv’et i stedet for at knalde. Men jeg føler et pres udefra og tænker, knalder vi nok?
Helt fysiologisk er det særligt manden, der slipper og frigiver en masse ophobet energi med sin udløsning. På en måde udløser han sin stress inde i sin partner. Det er en måde at tage trykket på.
Det kan også være noget følelsesmæssigt, der er svært at rumme, og som han måske slet ikke er bevidst om. Er det tilfældet, vil det være bedre at gå i terapi eller måske bare snakke om alt det svære og sårbare.
Så kære dig: Et par gange om ugen lyder fint. En eller flere gange om dagen lyder som om, I skal være nysgerrige på, hvorfor han har brug for så meget sex, hvad han får ud af det, og hvad der sker i ham, når han ikke får det.
Præcis som vi skal være nysgerrige på vores manglende lyst, skal vi også være nysgerrige på vores lyst, når den er på evig jagt efter at blive tilfredsstillet.
Artiklen blev udgivet i femina uge 47, 2023.
Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify: