Rosa Lund udsat for chikane og trusler: "Jeg smadrer dig"
Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Den chikanerende, truende og voldelige adfærd, som flere politikere oplever, er indenfor den seneste måned atter kommet på dagsordenen. Det er sket i kølvandet på, at statsminister Mette Frederiksen 7. juni blev slået på åben gade.
Og selvom myndighederne ikke umiddelbart mener, at slaget var politisk motiveret, så satte det alligevel skub i debatten.
Eksempelvis fortalte Inger Støjberg kort tid efter i sin tale på årets folkemøde, at hun også har oplevet "skub, spytklatter og tilråb", og at hun mener, at "det bør tages alvorligt".
Men Danmarksdemokraternes formand er altså ikke alene om at opleve ubehagelige ting.
En af dem, som gentagende gange har oplevet chikanerende og truende adfærd på åben gade er nemlig den politiske profil fra Enhedslisten Rosa Lund.
Rosa Lund fortæller blandt andet til SE og HØR, at hun gennem sit politiske liv har fået flere alvorlige trusler.
Helt konkret husker hun blandt andet, at hun engang blev truet af en fremmed mand på åben gade, som råbte; ”Jeg smadrer dig. Jeg håber, at der kommer tusindvis af IS-krigere og voldtager dig” efter politikeren.
Det er første gang, at Rosa Lund fortæller om den oplevelse. Ifølge hende fandt den sted for godt tre år siden på Nørrebrogade.
Men det betyder ikke, at de tre sidste år har været stille på chikane-fronten. Hun er nemlig flere gange blevet overfust og intimideret af fremmede personer, fortæller hun videre.
Det er desuden kun en måned siden, at hun atter blev overrumplet af skældsord fra en fremmed mand på gaden på Nørrebro:
- Jeg prøver at tale med ham til en start, men det kunne slet ikke lade sig gøre. Og det ender med, at han bare står og råber ”din møgso” og ”landsforræder” af mig. Det var rigtig ubehageligt, fortæller Rosa Lund og fortsætter:
- Jeg bliver jeg jo sindssygt bange i den her slags situationer. Og jeg bliver også vred og ked af det. Det er altid den efterreaktion, jeg får. Så snart jeg er tryg igen, så begynder jeg simpelthen bare at græde.
Rosa Lund har før fortalt, hvordan hun tidligere er blevet overfuset af en mand i Parken i København, ligesom hun også tidligere har fortalt til SE og HØR, at hun har hemmelig adresse på grund af flere overfusninger, som hun har oplevet.
Og nu fortæller EL-profilen altså til SE og HØR, at den hemmelige adresse ikke er den eneste konsekvens, som adfærden har haft for hende.
Det er min fødselsdag, vi fejrer. Men betyder det, at jeg skal betale for alle?
- Hvordan har den der adfærd gennem årene påvirket dig. Har det haft nogle vedvarende konsekvenser?
- Ja, det synes jeg. Jeg har da udviklet en eller anden form for Paranoia.
- Og, man skal selvfølgelig passe på med at give sig selv diagnoser, men jeg er blevet meget påpasselig, når jeg er i store forsamlinger, og jeg har altid antennerne ude.
- Når man vælger at stille op som politiker og blive en offentlig person, skal man så ikke et eller andet sted forvente, at folk kan have stærke reaktioner mod en? Især hvis man er fløjpolitiker?
- Det ved jeg ikke, jeg synes sgu ikke, det er okay at råbe af folk. Nogensinde. Jeg synes jo heller ikke, det er okay, hvis en af dine venner siger til dig i et skænderi, at; ”Jeg håber, der kommer tusindvis af IS-krigere og voldtager dig”, fortæller Rosa Lund og fortsætter:
- Fordi, det er jo deciderede trusler. Og det er jo det, der er problemet. Det gode ved et demokrati er jo, at vi alle sammen har forskellige holdninger, og dem skal folk selvfølgelig have lov til at ytre, men man skal virkelig gøre det ordentligt og aldrig med truende adfærd. Man skal vælge samtalen.
Rosa Lund erkender blankt, at det kan være svært at komme problemet til livs gennem politiske tiltag.
Hun peger dog på én særlig ting, hvor hun mener, at alle politikere kan gøre en forskel, når det kommer til den adfærd, de selv skal slå sig til tåls med fra offentligheden.
Når andres børn bliver studenter eller backpacker på den anden side af jorden, kan Susse godt mærke et stik i hjertet
- Hvis vi gerne vil have, at folk behandler os ordentligt, så tror jeg i virkeligheden, at det starter ved os selv. Det er jo ikke uhørt, at politikere omtaler andre politikere på en måde, som nærmest opfordrer folk til at behandle dem dårligt.
- Derfor er vi også nødt til selv at være forbilleder og sørge for, at vi behandler hinanden ordentlig som kollegaer. Ligegyldigt hvor uenige vi er, slutter Rosa Lund.
Denne artikel blev første gang bragt af Se og Hør, der også er ejet af Aller Media. Dette er en redigeret version.