Min bror ser belærende på mig, og fortæller mig hvordan ”verden i virkeligheden er skruet sammen”
Foto: Betina Fleron
Hej Anna.
Min bror er 12 år ældre end mig. Problemet er, at jeg føler, han tromler mig. Det har stået på i så mange år, at jeg snart ikke ved, hvilket ben jeg skal stå på. Vi har en søster, som ligger i midten af os, men hun oplever ikke det samme.
Jeg har prøvet afstand, men det hjalp ingenting. Lige så snart jeg mødes med min bror, sker det samme: Han manipulerer mig lige præcis derhen, hvor han vil have mig. Det handler om alt. Lige fra relationen til vores forældre, som er gamle nu, til måden jeg lever mit eget liv på, synet på verden omkring os – samt hvad det vil sige at ”være normal.”
Han prøver også ret tit at få mig til at sige ja til alt muligt, om det så er pasning af hans katte eller drivhus, mens han selv er på ferie. Min bror er læge med speciale inden for psykiatrien, så det kan være ret svært at argumentere imod ham. Ofte ser han bare belærende på mig og fortæller mig, hvordan ”verden i virkeligheden er skruet sammen.”
Jeg ved godt, du ikke kan fikse det, men måske kan du give mig et råd til, hvordan jeg takler samværet med min bror? Jeg holder jo af ham og ønsker ikke at skabe splid i familien.
Mange hilsner en efterhånden ret ”flad” lillesøster
Kære flade lillesøster
Min erfaring er, at selve det hierarki der hersker i en søskendeflok, kan skabe en dynamik, der er utrolig svær at lave om på. Lige gyldigt hvor gamle vi så end er. Dermed er dog ikke sagt, at du skal finde dig i at blive tromlet. At du elsker din bror, er ikke hans pas partoutkort til at tvinge dig ind i rollen som ”logrende underhund.”
Prøv om du kan undgå situationer, hvor han så at sige får ”adgang til dig.” Del så lidt med ham, du kan. Især hvad angår noget, der er personligt eller ligefrem privat for dig. Du kan ikke ændre på din bror, men du kan ændre din måde at være sammen med ham på.
At holde en dominerende søskende ud i strakt arm kan gøres på mange måder. En af dem handler om selv at sætte scenen for jeres samvær. Træk dig i sammenhænge hvor han slår sin klo i dig og prøver at styre dig derhen, hvor han kan docere.
Selv om det er svært, så sig som udgangspunkt aldrig ja til noget, han beder dig om. Giv i stedet dig selv tid og rum til først at overveje, om DU reelt har lyst til at hjælpe med det, han beder dig om. Sig heller ja en gang for lidt end én gang for meget.
Min mor siger, hun gerne vil hjælpe, men hun har altid travlt med at passe min brors børn
Måske kan det også hjælpe dig at arrangere ethvert samvær med din bror, så du altid har en bagdør åben. Enten ved ikke at mødes med ham alene, eller ved kun at mødes med ham steder, hvor du hurtigt kan gå derfra igen uden de store sværdslag.
Hvad din brors holdninger til verden angår, så husk at de ikke er universelle sandheder – bare fordi de kommer ud af storebrors mund. Lige gyldigt hvilken faglig ballast han taler ud fra, så er han i de sammenhænge, hvor du møder ham, din bror. Ikke noget som helst andet.
Kærlig hilsen Anna
Står du i et dilemma eller i en svær situation? Skriv til præst og forfatter Anna Mejlhede, anna@soendag.dk
Redaktionen forbeholder sig retten til at forkorte i brevene, og kun spørgsmål, der bringes i bladet, kan forvente svar.