Samfund
14. april 2025

"Det burde kræve en form for kørekort, før man sætter sig op på en cykel i de større byer"

Turisterne vil have en ”autentisk oplevelse”, men sætter det ikke alles sikkerhed på spil, når vi slipper dem løs på cykelstierne, spørger Sigrid Luna Nielsen.
Af: Sigrid Luna Nielsen
Sigrid Luna Nielsen

Foto: Privat

Sigrid Luna Nielsen er journalist på femina. Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

Foråret har for alvor fået tag i os, og udover at det betyder, at vi kan byde fuglekvidder og solrøde kinder velkommen tilbage, betyder det også flere mennesker på cykelstierne igen.

Men nu hvor vi har ramt påskedagene, betyder det stigende antal cyklister også øget risiko for særligt én ting, jeg lykkeligt havde glemt, mens jeg pakket ind i varme vanter og vinterjakke har cyklet til og fra arbejde de sidste mange måneder. Snart er turisterne også tilbage på cykelstierne.

Turister, der tydeligvis ikke aner hvordan man færdes i den københavnske trafik, og derfor er til fare for både sig selv og alle omkring dem.

Det erfarede jeg især, da jeg for et par år siden boede ude på Refshaleøen. Min daglige cykeltur til Hovedbanen gik over Broens gadekøkken og Inderhavnsbroen, gennem Nyhavn og langs kanalerne ved Gammel Strand. Til dem, der ikke er stedkendte i København, kan jeg fortælle, at det er nogle af de mest turisttunge strækninger i byen.

På mine daglige cykelture i løbet af turismens højsæson, føltes det derfor mest af alt, som at spille Mario Kart og køre bag en, der aldrig før har haft et joystick i hånden. Det virker som om, de cyklende turister hverken ved, hvordan man starter, stopper, drejer eller i det hele taget bare kører ligeud.

Det er mildest talt pisse farligt.

Derfor undrer jeg mig også over, at det stadig er lovligt at udleje cykler til de mange turister.

Men København er kendt for at være en de bedste cykelbyer. I flere år blev København kåret til verdens bedste cykelby, og i 2023 kårede CNN byen som den tredje bedste cykelby i verden. Samtidig arbejder København Kommune for, at byen igen skal indtage en førsteplads.

Det er noget turisterne bider mærke i. En ny undersøgelse viser nemlig, at de sætter foden på pedalen for at få en autentisk oplevelse af det københavnske hverdagsliv.

– Det er let for turister at komme rundt i byen på cykel, og så er det ikke bare et transportmiddel for dem men en oplevelse i sin egen ret. Det er den autentiske oplevelse af at slippe turistrollen og agere som en lokal, der betyder noget, siger Jordi Vegas Macias, ph.d.-studerende ved Center for Turismeforskning, i en pressemeddelelse.

Men det kan da ikke være rigtigt, at vi går på kompromis med alles sikkerhed for at tilbyde en autentisk oplevelse til de uerfarne turister. Kan det?

Det er netop også i de større byer, at der er flest cykelulykker. Både fordi der er flere der cykler, men også fordi trafikken er tættere. Derfor virker det jo blot endnu mere skødesløst, at blande en flok forvirrede turister ind i regnestykket.

Nu er det ikke fordi, jeg vil sidde heroppe fra min københavnertrone og pudse min glorie. For jeg har selv stået på den anden side.

Tilbage i 2018 fræsede jeg rundt på et Lime løbehjul i den australske by Brisbane. På trods af at vi havde været i landet i et lille halvt år og derfor var vant til, at de kører i den forkerte side af vejen, endte jeg og min daværende kæreste i en noget uheldig situation.

For pludselig havde vi taget en afkørsel og var på vej ned, på hvad der virkede som en motortrafikvej uden hverken cykelsti eller fortov. Vi anede ikke, hvordan vi bedst kom ud af situationen.

Heldigvis skete der ikke andet, end at en lang række biler dyttede heftigt af os, og vi fandt vej tilbage i sikkerhed. Men det kunne nemt have gået anderledes, simpelthen fordi vi ikke kendte vejene og forholdene godt nok.

Og det er præcis et af de problemer, der opstår, når turister sætter sig op på en cykel. Turisterne cykler nemlig efter de færdselsregler, de kender fra deres hjemland, fortalte Christian Berthelsen, politiassistent ved Rigspolitiets Nationale Færdselscenter til B.T tilbage i 2019.

Det forsøger Visit Copenhagen at afhjælpe. På deres hjemmeside har de både en oversigt over de færdselsregler, man skal kende som cyklist, og en quiz man kan tage for at tjekke, om man er klar til at sætte sig på cyklen.

Men det virker til, at turisterne enten ikke gør brug af tilbuddene, eller at tilbuddene ikke er effektive nok, synes jeg.

Og det er faktisk ikke kun turisterne, der er problemet.

Med risiko for at træde halvdelen af København over tæerne, har jeg lyst til at tilføje, at tilflyttere også burde tage quizzen, før de sætter sig op på cyklen. Ja, faktisk forstår jeg ikke, hvorfor man ikke skal have en form for kørekort for at cykle i større byer.

Som københavner-barn havde vi i min folkeskoletid flere gange, end jeg kan huske, politibetjente på besøg. De lærte os at undgå højresvingsulykker, hvordan man drejer til venstre i et stort lyskryds, hvorfor det er vigtigt at signalere tydeligt, når du stopper og drejer, og generelt bare hvordan vi mest sikkert kunne cykle til og fra skole.

Hvis vi tilføjer nogle pointer om, at man ikke må cykle med telefonen i hånden, og hvor farligt det er at cykle, når man er fuld, så føles det som et acceptabelt kursus, alle burde tage, før de må bevæge sig ned ad Nørrebrogade på deres jernhest.

Læs mere om:

Læs også