Sundhed
5. juli 2024

Elna Bruun var "faret vild i sit liv". Så fandt hun 9.200 kroner i budgettet og sagde sit job op

For halvandet år siden var Elna Bruun faret vild i sit liv og besluttede sig for at sige sit faste arbejde op. I dag føler hun, at hun bidrager meget mere til både et bæredygtigt familieliv og arbejdsliv, end da hun arbejdede fuldtid.
Af: Af Kristine Villadsen
Elna_Bruun

Foto: Michelle Bager

Den 31. december 2022 tog Elna Bruun en stor beslutning i sit liv.

Hun havde i lang tid følt, at hverdagen pressede sig på med forpligtelser, opgaver og stress, hvilket betød mindre familietid med sine tre sønner og sin mand. Der var ikke nok timer i døgnet, lige meget hvor hurtigt hun løb.

Herudover var hendes midterste barn ikke glad for at gå i institution, og de prøvede i familien af finde en måde, hvorpå hendes søn fik så lidt tid i institution som muligt.

Det betød, at enten Elna eller hendes mand kørte på arbejde klokken fem om morgenen, og den anden kom sent hjem, for at de kunne komprimere tiden, som deres søn havde i institution.

- Jeg havde bevæget mig ind i en labyrint og var faret vild i mit liv på det her tidspunkt. Jeg havde et barn, der ikke trivedes, men jeg var handlingslammet og bedøvet af normer, forventninger til mig selv, ambitioner og stress, siger hun.

Elna drømte om at skabe et mere bæredygtigt familieliv med tid til hinanden og at genopfinde sit arbejdsliv. På en gåtur i Søhøjlandet, hvor familien bor, bliver Elna og hendes mand enige om, at der skulle ske noget, og det skal ske nu, inden de begge kollapsede af stress og dårlig samvittighed.

Derfor sagde Elna den 31. december 2022 sit faste job op i mediebranchen, selvom det var med en del frygt og usikkerhed omkring, hvad der nu skulle ske.

- Jeg følte, at jeg var ude at skide og oppe at flyve på samme tid. Det var så voldsomt, for jeg har altid været forsikret op til over begge ører og altid gjort det, som alle andre forventer.

- Lige pludselig træffer jeg det her ret voldsomme valg, hvor jeg både er glad for at tage mit liv i egen hånd, men jeg er også helt vildt bange, fortæller hun.

https://imgix.femina.dk/2024-07-01/IMG_0790.jpg

Herefter begynder Elna som selvstændig at facilitere pauser og meditation for danske arbejdspladser i sin virksomhed ”Mind your minutes”.

Hun tager også sin søn ud af fritidsordningen, han ikke var glad for, og begynder at undersøge en minimalistisk livsstil med købestop og selvforsyning for at få mere mentalt og økonomisk overskud i tilbage i hverdagen.

Finder 9200 kroner i budgettet

Inden Elna og hendes mand tager beslutningen om, at Elna skal begynde et selvstændigt arbejdsliv, sætter de sig ned og regner på, hvad det vil kræve.

De kigger alle deres udgifter igennem og kaster sig ud i en større budgetomlægning, der betyder, at de kan spare 9200 kroner om måneden.

Pengene finder de blandt andet ved at skifte en bil ud, som var dyr i vægtafgift. Elna begynder at lave madplaner og handler kun én gang om ugen, samtidig med at hun og hendes mand begynder at spise vegetarisk.

Herudover indfører Elna et købestop, hvor hun kun må købe nyt, hvis ting går i stykker.

- Vi var begge overraskede over, at vi havde brugt så mange penge på alt muligt. Det er som om, at når man har travlt, så bruger man mange penge og går efter de nemme løsninger hele tiden, siger Elna og fortsætter:

- Og som en ekstra bonus kan jeg se, at når jeg lever mere bæredygtigt, så er det også bæredygtigt for planeten. Vi lever vegetarisk, jeg køber ikke alt muligt, og jeg kører meget mindre i bil.

Alle tiltagene resulterer dermed i, at Elna kan arbejde mindre timer om ugen i sin selvstændige virksomhed, hvor hun tjener 3/5 af sin gamle løn, og vigtigst af alt, kan hun få mere tid med sin familie.

I dag ser hverdagen også helt anderledes ud. Hun er sammen med sine sønner om morgenen, hvorefter hun arbejder i fire timer om formiddagen. Klokken et henter Elna sit midterbarn, der ikke trives i fritidsordningen, og senere kommer hendes to andre sønner hjem.

- Generelt kan jeg mærke, at vi har fået mere fælles familietid i hverdagen og i weekenden. Før var vores weekender altid praktiske, men nu er vi mere nærværende og har god tid sammen.

- Og mit midterbarn har det simpelthen så godt. Han er fuld af liv igen, og jeg har virkelig tre glade børn med overskud lige nu, siger hun.

En liste med frygtpunkter

Den nye livsstil kommer dog ikke uden bekymringer eller overvejelser om, hvad der skal se, hvis det viser sig at være en forkert beslutning.

- Jeg har virkelig været bange. Jeg lavede en liste med frygtpunkter, som jeg gennemgik slavisk med min mand. Når jeg kigger på listen i dag, så tænker jeg bare, hvad fanden var du egentlig bange for?

På listen havde Elna blandt andet skrevet, at hun var bange for at træffe den forkerte beslutning og ikke kunne få sit gamle arbejde igen. Hun var bange for ikke at kunne leve af sit selvstændige liv og tjene nok penge.

Elna var også bange for, at hendes mand ville forsvinde ind i sit arbejde, og hun ville blive en hjemmegående husmor. Hvis de blev skilt, var hun bange for, at hun ville stå tilbage uden nogen form for fast indkomst og være langt dårligere økonomisk stillet end sin mand.

Derfor har de også lavet en aftale om, at hvis det sker, så skal Elna have et større beløb for den periode, hvor hun ikke har fået en fast indkomst.

- Vi er begge enige i, at det er en investering i vores familie og det skal honoreres, forklarer hun.

https://imgix.femina.dk/2024-07-01/IMG_7455.jpeg

En anden konsekvens, som Elna er villig til at tage, er at hun i øjeblikket ikke indbetaler til sin pension. I fremtiden regner hun dog med at lægge flere penge ind på pensionsopsparingen, men det bekymrer hun sig ikke om nu. Det vigtigste er familiens trivsel og så genoptager hun pensionsopsparingen igen, når der er styr på det.

- Jeg håber også, at mit selvstændige liv kan vokse sig stort nok til, at jeg kan leve af det med tiden. At jeg kan blive ved med at facilitere pauser i et travlt og løbende samfund, siger hun.

Pres fra politikerne

Elnas beslutning om at sige sit job op og gå ned i tid handlede om at gøre det bedste for sin familie. Alligevel har hun nogle gange svært ved ikke at blive påvirket af samfundsdebatten.

Mette Frederiksen har flere gange stemplet ind i debatten om danskernes arbejdstid og sagt, at danskerne ikke bør arbejde mindre, hvis velfærdssamfundet skal opretholdes.

En holdning som flere har været kritiske overfor. Senere har Mette Frederiksen ændret sit ordvalg til, at ”danskerne er et meget, meget arbejdsomt folkefærd” i sin 1. maj tale i år.

- Debatten har nogle gange slået mig lidt ud af balance. Nogle gange tænker jeg på, om jeg ikke yder det, som jeg skal, hvis jeg ikke arbejder 37 timer om ugen, siger Elna.

- På den anden side har jeg en følelse af, at jeg yder meget mere, end jeg nogensinde har gjort. Jeg har nogle glade, sunde børn, og jeg bidrager med mit selvstændige arbejde.

- Jeg vågner heller ikke om natten mere med hjertebanken eller har ondt ryggen. Alle de der ting, som følger med, når man er stresset. Så jeg lever meget sundere og bidrager meget mere i den udgave, jeg er af mig selv nu, end jeg gjorde før, siger hun og fortsætter:

- Vi bruger lige nu 55 milliarder om året på stress, måske er det på tide, at vi begynder at kigge på, hvordan livet kan indrettes sundere og blive mere bæredygtigt, så vi kan komme noget af alt den stress til livs, mener Elna.

Derfor tror Elna heller ikke længere på præmissen om, at det skal være hektisk at have tre små børn og arbejde.

- Jeg har løbet så meget i den forkerte retning, og det vil jeg ikke mere. Der skal være plads til, at man kan komme med det bidrag, der også er godt for en selv.

Et ambitiøst projekt

Vigtigst af alt har Elna i denne proces fundet ud af, hvor nemt man kan komme til at fare vild og komme væk fra sig selv. Hun følte sig i lang tid lammet af forventninger og stress, inden hun for halvandet år siden sagde sit job op.

- Man skal passe på, at man ikke bare følger normerne og forventningerne, så man kommer for langt væk fra sin egen kerne og sine egne værdier, siger hun.

https://imgix.femina.dk/2024-07-01/IMG_7264.jpg

Herudover har Elna også lært, at man ikke skal være bange for at tage en chance. I processen fandt hun ud af, at hun kan klare sig for meget lidt, og at der ikke er noget at være bange for.

- Det kræver tålmodighed og blidhed at komme i gang. Det kræver noget energi, men hvis det kommer fra det rigtige sted, så tror jeg, at det er nemmere.

En stor livsstilsændring behøver nødvendigvis heller ikke at handle om en store opsigelse. Elna mener, at der er mange andre muligheder for at finde mere tid og overskud i hverdagen.

- Man kan kigge på sit skærmforbrug, eller man kan kigge på, hvordan man bruger sine penge.

- Det er vigtigt at forstå, at det her ikke er et dovent projekt, men tværtimod et meget ambitiøst projekt om at ville et mere bæredygtigt familieliv, afslutter Elna.

Læs også