Sundhed
2. april 2025

Ny overraskende forskning: Så tidligt danner børn minder

Et nyt studie viser, at selvom vi ikke kan huske dem, så danner spædbørn minder allerede i de første leve år - og tidligere end man ellers har troet.
Af: Signe Larsen
Børneminder

Foto: Unsplash

Hvad var dit første ord?

Hvorhenne tog du dine første skridt?

Du kan med garanti ikke huske det, men måske har du fået det at vide. Men hvad sker der egentlig med vores tidlige børneminder? Oplever vi hukommelsestab?

Det har forskere forsøgt at undersøge nærmere, og et nyt studie publiceret i Science viser, at spædbørn faktisk danner minder allerede i de første leveår - også selvom vi ikke kan huske dem som voksne.

Det skriver Videnskab.dk

Forskerne har i studiet scannet hjernerne på 26 babyer i alderen fire til 24 måneder og så tegn på aktivitet i hjernens hukommelsescenter, når børnene genkendte billeder, de tidligere havde set.

Studiets hovedforfatter fra Yale University forklarer, at resultaterne indikerer, at børn lagrer minder forbundet med tid og sted.

Dog mangler vi stadig svar på, hvor minderne forsvinder hen senere i livet.

Forskerne tror ikke nødvendigvis, at minderne går tabt, men da hjernen ændrer sig med alderen, bliver minderne måske utilgængelige for os.

Det er et "ret stort paradoks", at livets første år er så betydningsfulde og samtidig forsvinder ud af erindringen, siger Toril Sveistrup Jensen, adjunkt ved VIA University College, til Videnskab.dk.

Hun kalder forskningen et "vigtigt indspark i forståelsen af udviklingen af hukommelsen hos små børn."

Læs mere om:

Læs også