Sådan holder du dit hjerte sundt
FOTO: COLOURBOX
Hvert år dør 10.000 danske kvinder af hjertekarsygdom. Det svarer til en tredjedel af alle dødsfald. Det er derfor rigtigt vigtigt, at du holder dit hjerte i form, hvis du vil have en lang og sund alderdom. Overlæge Jytte Jensen ved Kardiovaskulær Sektion ved Medicinsk Afdeling på Glostrup hospital fortæller, om hvordan du passer bedst på et af din krops vigtigste organer.
Bevæg dig
Bevægelse og fysisk aktivitet påvirker dit hjerte i positiv retning. Det er bevist, at de mest aktive får færre hjertekarsygdomme end de, der har stillesiddende arbejde og fritid. Sundhedsstyrelsen har netop meldt ud, at danskere for at holde sig sunde, skal have pulsen endnu højere op end det hidtil har været anbefalet. Før lød retningslinjen på 30 minutter fysisk aktivitet om dagen, men det er altså ikke nok. Du skal hver dag være så aktiv, at du bliver forpustet. Det kan være en rask gåtur i højt tempo eller, at du ind imellem tage trapperne i stedet for elevatoren.
Spis middelhavskost
Spar på det animalske fedt, så du samtidig reducerer dit kolesterol, der kan føre til åreforkalkning. Derfor skal du også holde dit kalorieindtag ved lige, så du ikke risikerer at tage på, for overvægt kan føre til diabetes, der igen fører hjertesygdomme med sig. Derfor skal du indtage en mager kost med masser af grøntsager, frugt og fisk, som man gør i landene omkring Middelhavet.
Håndter stress
Stresshormoner tærer på hjertet. Det giver dig hjertebanken, som øger risikoen for åreforkalkning. Stress kan være godt kortvarigt til at få en vigtig opgave løst, men over længere tid vil det udløse en masse hormoner i din krop, som indvirker negativitet på dit helbred.
Kortlæg din sygdomshistorie
Kig på din familie-historik i forbindelse med hjertesygdomme og se om der eksempelvis er blodprops-sygdomme, der går igen. Jo flere familiemedlemmer, der lider af hjertesygdomme, jo større risiko har du selv for at få de samme problemer, når du når op i alderen. Derfor skal du sørge for at få tjekket dit kolesterol og dit blodtryk, når du op omkring de 40 år.
Kvit smøgerne
Rygning er farligt, fordi det giver dig en forøget risiko for hjertekarsygdomme. Få hjælp til et rygestop, hvis du allerede er afhængig, og undgå at ryge, hvis det ikke i forvejen er en af dine laster.
Hold øje med vægt og taljemål
Der er regler for hvor stort et taljemål, du må have, hvis du vil holde dig sund. Taljemålet er en risikofaktor, der er lige så vigtig at være opmærksom på som din vægt. Det farlige fedt sidder nemlig på maven og er ikke omsætteligt på samme måde som det fedt, du bærer andre steder på kroppen. Derfor vil du have en øget risiko for diabetes, hvis du har et for højt taljemål.
Få tjekket dit blodtryk
Kun ved gentagne målinger af blodtryk kan lægen kortlægge om du har for højt blodtryk. Hvis det er tilfældet, vil du have et blodtryk, der ligger 140/190, der vil kræve, at du motionerer og spiser sundt, hvis du skal nedsætte det.