Træning og kost
2. marts 2012

Sådan vælger du det sunde kød

Kød er en vigtig del af en sund og balanceret kost, men det er ikke ligegyldigt, hvilke kødtyper du vælger, når du står i supermarkedet.
Af: Slankedoktor.dk
https://imgix.femina.dk/media/9b8a92b19003496495e132adb25dac2e.jpg

Anna Munkesø, diætist ved SlankeDoktor.dk, giver her en guide til, hvilket kød du skal vælge, hvis du gerne vil leve sundt. Kød er en vigtig brik i den danske madtradition. Det er en vigtig proteinkilde, og rent faktisk kommer 26% af danskernes samlede proteinindtag fra kød og kødprodukter.

Få minikostplan til palæokuren med Thomas Rode

Få minikostplan til at spise efter din kropstype her

Derudover er kød en god kilde til A, B og D-vitamin samt til mineralerne zink, selen og jern. Det betyder dog ikke, at du kan spise uhæmmede mængder kød. For flere kødtyper indeholder også meget fedt, og det sætter sine spor på kroppen.

Pas på fedtet

Fedtindholdet varierer meget i forskellige kødstykker. Som tommelfingerregel gælder det, at kød max skal indeholde 10 gram fedt pr. 100 gram. Kylling, kalkun og nogle typer svinekød hører til blandt de magre kødtyper med relativt lidt fedt.

SlankeDoktor.dk's diætist, Anna Munkesø, opfordrer til, at man nøje udvælger sit kød.
"Nogle typer af kød indeholder meget mættet fedt. Udover at det sætter sig på sidebenene, så øger mættet fedt risikoen for hjertekarsygdom, og der er derfor al mulig grund til at begrænse det i kosten." Det er især rødt kød fra lam og okse, der kan være rigt på mættet fedt. Indholdet af fedt afhænger af udskæringen.

Skemaet herunder viser eksempler på fedtindhold i forskellige tilberedte kødtyper.


Skær fedtet væk
Skindet fra fjerkræ indeholder ca. 50g fedt pr. 100g skind. Fedtindholdet i fjerkræ med skind afhænger af, hvor fede dyrene er, samt hvor meget der smelter fra under stegningen. Ænder er typisk federe end kyllinger som igen er lidt federe end kalkuner. Vil man spare på fedtet, kan det derfor sagtens betale sig at undlade at spise skindet.

Ved stege, bøffer og koteletter er det en god ide at fjerne alt synligt fedt, når kødet er tilberedt og ligger på tallerkenen. Du kan faktisk nedsætte fedtindholdet fra 25 til 2g fedt pr 100g kød ved at skære hele fedtkanten af en svinekotelet eller et stykke flæskesteg med en 1½ cm tyk fedtkant.


Se også : Få Caroline Flemings festmenu


Pas på det forarbejdede kød
Ifølge forskning fra det prestigefyldte Harvard University i USA øger forarbejdet kød som pølser risikoen for sukkersyge og blodpropper. Forskerne har fundet ud af, at bare man spiser 50 gram forarbejdet kød om dagen, så stiger risikoen for sukkersyge med 19 % og risikoen for blodpropper i hjertet med 42 %.

50 gram svarer omtrent til to skiver bacon eller en pølse. Med forarbejdet kød mener forskerne alt kød, som er røget, saltet, lagret eller på anden vis tilsat kemiske konserveringsmidler. Det er eksempelvis gældende for pølser, bacon, spegepølse og salami.

"Folk bør overveje, hvilken type kød de spiser, ikke kun for at holde den slanke linje, men også af hensyn til deres generelle helbred," udtaler chefdiætist hos SlankeDoktor.dk Lisa Bolting. "Det er ikke kun i forbindelse med vægttab, at det er vigtigt at undgå at spise forarbejdet kød som pølser og bacon. Som forskningen viser, har det en stor betydning i forhold til at sænke risikoen for hjertesygdomme og sukkersyge," fortsætter Lisa Bolting.

Meget tyder på, at det er den øgede mængde af natrium og konserveringsmidler i produkterne, og ikke fedtindholdet, der kan være forklaringen på den øgede risiko for hjerteproblemer og sukkersyge. Det betyder dog ikke, at fedtet ikke også udgør en sundhedsrisiko. "Alle disse produkter indeholder utrolig meget fedt. Det er det usunde fedt, som ikke gavner kroppen, og i sidste ende vil det sætte sig i kroppens fedtdepoter," siger Anna Munkesø. Det er derfor utrolig vigtigt, at du vælger dit kød med omhu.

Læs også: Her er de fedeste oste

Læs også: 12 slanke tips til snacks og søde sager

Læs mere om:

Læs også