Personalet råber vagt i gevær: "Hver uge er der kollegaer, der græder"
Foto: Christophe Archambault/AFP/Ritzau Scanpix
Medarbejdere er bange for at begå fejl, barselsstuer lukker midlertidigt ned på grund af personalemangel og nybagte mødre og børn må sendes videre til andre hospitaler for barselsophold.
Sådan ser situationen på nuværende tidspunkt ud på Afdeling for Kvindesygdomme og Fødsler på Aarhus Universitetshospital. Det skriver Jyllands-Posten.
“Vi har svært ved at fastholde personale. De sygeplejersker og jordemødre, der er tilbage, får stress og bliver nedslidte. Hver uge er der kolleger, der græder. Når man er så presset, er der risiko for, at man glemmer ting og begår fejl, eller at det går galt,« siger Iben Hedegaard Rolfsen, tillidsrepræsentant på barselsafsnittet på AUH.
Det massive pres på afdelingen kommer grundet besparelser og et ansættelsesstop i hele 2024.
I 2020, 2021 og 2022 skrev femina om forholdene på de danske fødegange, med særligt fokus på Hvidovre og Herlev hospitals fødeafdelinger.
Her kunne vi blandt andet fortælle historien om Winnie, der fødte i en ambulance, fordi hun blev sendt hjem fra fødegangen grundet pladsmangel, og Mie der lå alene de sidste minutter af sin fødsel, selvom de havde aftalt, at en jordemoder skulle være tilstede.
Efterfølgende indførte Folketinget et krav om to døgns barselsophold eller hjemmebesøg til førstegangsfødende. Det krav bliver ikke ifølge Jyllands-Postens kilder ikke overholdt.
Trille Bugge, sygeplejerske og koordinator på barselsafsnittet på AUH, skriver blandt andet i et debatindlæg til Jyllands-Posten:
“Jeg ser en afdeling, der er tæt på ikke længere at kunne yde en tilstrækkelig kvalitet og patientsikkerhed til mødrene, fædrene og deres nyfødte børn. Årsagen er simpel: Vi mangler kolleger, fordi hospitalsledelsen på AUH for mere end et år siden indførte et ansættelsesstop.
Da Flick blev født, var hun slap og livløs. 28 minutter tidligere havde hendes hjerte slået
I et skriftligt svar til Jyllands-Posten skriver hospitalsledelsen, at især barselsafsnittet har været hårdt ramt. Lægefaglig Hospitalsdirektør Michael Braüner Schmidt skriver, “den faglige kvalitet på afdelingen er i orden, og afdelingsledelsen sætter patientsikkerheden meget højt.”
Til januar vil der blive ansat flere medarbejdere, derefter forventer han situationen “normaliseret” igen.