Kvinder fortæller voldsomme historier om deres abort: "Det var som at have veer"
Foto: Shutterstock
To piller og beskeden om, at ”det minder om menstruationssmerter” er, hvad mange kvinder sendes hjem med, når de skal have foretaget en medicinsk abort.
Men nu viser et britisk studie, at smerteniveauet slet ikke stemmer overens med den besked.
– Smerten var meget værre end menstruationssmerter, det var som at have veer. Jeg har født tre gange, og smerten var faktisk ikke meget anderledes end smerten ved de krampende veer, sagde en af kvinderne i undersøgelsen.
Netop smerterne ved en medicinsk abort har femina tidligere sat fokus på i vores artikelserie ’Hvorfor skal det gøre så ondt’.
Det nye studie bygger på spørgeskemabesvarelser fra 1596 kvinder, hvoraf størstedelen er mellem 20 og 30 år, mens halvdelen har været igennem minimum én fødsel.
På en smerteskala fra et til ti, var den medicinske abort på minimum fire for 90 procent af kvinderne. For 40 procent lå smerterne på mellem otte og ti og cirka halvdelen af kvinderne fortæller, at smerterne var større end forventet.
Det samme har været tilfældet for flere danske kvinder:
– Det ender med, at jeg ligger der og vrider mig i smerte. Jeg blev overrasket over, at det gjorde så ondt på det tidspunkt, for det havde jeg ikke fået at vide, at det ville gøre, fortalte Katrine Berg til femina i februar.
Hun lå i fosterstilling, da han havde lagt pillerne op i hende. Så kravlede hun ud på toilettet
Men det er vigtigt, at kvinder ved, hvad de kan forvente, når de skal have foretaget en medicinsk abort, mener Dr. Daniel Grossman, professor i obstetrik og gynækologi og forskningsleder for Fremme af Nye Standarder inden for Reproduktiv Sundhed ved University of California, San Francisco.
Til NBC News udtaler han:
– Patienter skal være tilstrækkeligt informerede om, hvad de kan forvente, og de skal oplyses om, hvad vi ved om håndtering af smerte. Smerte bliver generelt nedtonet i medicin, især inden for kvinders sundhed samt obstetrik og gynækologi.
Når man skal have foretaget en medicinsk abort, får man to piller. Den ene på hospitalet, den anden skal man tage derhjemme. For at mindske smerterne kan man tage ibuprofen sammen med den anden pille og bruge en varmepude, siger Daniel Grossman.
Alt du skal vide om medicinsk abort
Han påpeger samtidig, at mens smerter i midten af den nedre del af maven er normale, kan smerter højere oppe eller kun på den ene side være et tegn på, at noget er galt, såsom en graviditet uden for livmoderen. Smerter, der fortsætter mere end 24 timer efter, at graviditeten er afsluttet, især hvis personen også har feber eller kaster op, kan være et tegn på en infektion.
I Danmark udføres der hvert år omkring 13.500 provokerede aborter i Danmark, hvoraf 3 ud af 4 af disse aborter foretages medicinsk.
Konklusionen i studiet lyder på, at man bør begynde at bruge patientcentrede anbefalinger, for at forberede kvinderne på de smerter, der kan følge med en medicinsk abort. For realistiske forventninger kan forbedre abortoplevelsen og støtte op om et informeret valg.