Desserter
18. december 2024

5 opskrifter på julegodter, du kan lave på under en time

Saml hele familien til nogle hyggelige timer i køkkenet, hvor I får fyldt småkagedåserne og konfektskålen.
Af: Louisa Lorang
søndag_

Foto: Colombus Leth

1. Havregrynscookies

https://imgix.femina.dk/2024-12-10/louisas-koekken-46-2022-havregrynscookies.jpg

30 minutter + Ovntid

30 STK.

Ingredienser:

  • 200 g blødt smør
  • 80 g sukker
  • 80 g brun farin
  • 1 æg
  • 175 g hvedemel
  • 80 g havregryn
  • ½ tsk. bagepulver
  • ½ tsk. salt
  • 100 g rosiner

Tænd ovnen på 180° varmluft. Pisk smør, sukker og brun farin sammen med en elpisker i en skål. Tilsæt æg, og pisk igen. Bland mel, havregryn, bagepulver, salt og rosiner sammen i en skål, og vend det i smørblandingen. Tril dejen til ca. 30 kugler, og læg dem på bagepapir på flere bageplader. Tryk dem lidt flade. Bag småkagerne i ovnen i ca. 15 minutter, til de er gyldne og gennembagte. Afkøl dem helt på en bagerist.

2. Appelsinsmåkager med mørk chokolade

https://imgix.femina.dk/2024-12-10/louisas-koekken-46-2022-appelsin-smaakager-02.jpg

40 minutter + ovntid

16 stk.

Ingredienser:

  • 200 g koldt smør
  • 2 spsk. usprøjtet appelsinskal
  • 2 spsk. flormelis
  • 225 g hvedemel
  • ½ tsk. salt
  • Overtræk:
  • 150 g mørk chokolade

Skær smørret i grove tern. Hæld smør, appelsinskal og sigtet flormelis i foodprocessoren, og blend ganske kort, til det næsten binder sammen. Bland mel og salt sammen i en skål, og sigt det i smørblandingen. Blend igen så kort som muligt, så du blot lige akkurat kan samle dejen. Rul dejen til 1 tyk pølse på ca. 18 cm. Pak den ind i bagepapir, og læg den i fryseren i mindst 30 minutter. Skær dejpølsen i ca. 16 stykker, og læg dem tilbage på frost i ca. 10 minutter. Tænd ovnen på 175° varmluft. Sæt småkagerne på en bageplade med bagepapir, og lad der være lidt mellemrum mellem kagerne. Bag småkagerne i ovnen 12-14 minutter, til de er gyldne og gennembagte. Lad dem køle næsten af på bagepladen, og flyt dem derefter over på en bagerist, hvor de kan afkøle helt.

Overtræk: Hak chokoladen, og smelt den i en skål over vandbad. Dyp de afkølede kager halvt i chokolade, og læg dem på bagepapir, så de kan størkne (sæt dem evt. på køl, så det går hurtigere).

3. Kransekagekonfekt med kirsebær

https://imgix.femina.dk/2024-12-10/louisas-koekken-49-2022-Kransekage-konfekt.jpg

20 minutter + ovntid

14 stk.

Ingredienser:

  • 250 g marcipan
  • ½ dl æggehvider
  • 2½ spsk. flormelis
  • 14 syltede kirsebær

Tænd ovnen på 175° varmluft. Pisk marcipan sammen med æggehvide og flormelis til ensartet og lind konsistens. Fyld massen i en sprøjtepose (evt. med stjernetylle), og sprøjt ca. 14 små, fine konfektstykker ud på en bageplade med bagepapir. Top med kirsebær, og bag kagerne i ovnen i 10-15 minutter, til de er gyldne, men stadig saftige indeni. Afkøl helt, og servér dem kolde eller ved stuetemperatur.

4. Ingefærsmåkager med mørk chokolade

https://imgix.femina.dk/2024-12-10/louisas-koekken-46-2022-ingefaersmaakager.jpg

35 minutter + ovntid

35 stk.

Ingredienser:

  • 150 g smør
  • 100 g sukker
  • 100 g brun farin
  • 1 æg
  • 50 g syltet ingefær (sukkersyltet)
  • 100 g mørk chokolade
  • 1 cm frisk ingefær
  • 250 g hvedemel
  • 1 spsk. stødt ingefær
  • 1 tsk. stødt kanel
  • 1 tsk. stødt kardemomme
  • ½ tsk. stødt allehånde
  • ½ tsk. stødt nellike
  • ½ tsk. bagepulver
  • ½ tsk. salt
  • 2 dl flormelis (til udrulning)

Tænd ovnen på 175° varmluft. Pisk smør, sukker og farin sammen med en elpisker i en skål. Rør ægget i, men undlad at piske. Hak syltet ingefær og chokolade groft, og riv frisk ingefær fint. Vend det hele i dejen. Bland mel, stødt ingefær, kanel, kardemomme, allehånde, nelliker, bagepulver og salt sammen i en skål, og vend det i dejen. Tril dejen til ca. 25 kugler, og læg dem på bagepapir på 2 bageplader. Bag småkagerne i ovnen i 10-12 minutter, til de er gyldne og gennembagte. Vend de varme småkager med flormelis i en skål, og afkøl dem helt på en bagerist. Opbevar kagerne i det resterende flormelis i en kagedåse.

5. Ingefærtrøfler

https://imgix.femina.dk/2024-12-10/louisas-koekken-49-2022-Ingefaer-troefler.jpg

20 minutter

35 stk.

Ingredienser:

  • 20 g frisk ingefær
  • 1 dl piskefløde
  • 100 g mørk chokolade
  • 50 g blød nougat
  • 30 g syltet ingefær
  • 1 knsp. salt
  • 2 dl rent kakaopulver

Skrub ingefæren, og skær den i tynde skiver. Læg dem i en kasserolle, tilsæt fløde, og kog op. Hak chokoladen fint, og skær nougaten i tern. Hæld begge dele i en skål. Sigt den varme ingefær-fløde over chokolade og nougat a 2-3 gange, og rør rundt, så chokolade og nougat smelter. Hak den syltede ingefær fint, og bland den i massen sammen med lidt salt. Fyld massen i en plasticbøtte, og sæt den på køl natten over.

Servering: Skær trøflerne i ca. 35 små stykker, vend dem i en skål med kakao, og nyd dem kolde.

Denne artikel blev første gang udgivet i SØNDAG uge 49/2024, der også er ejet af Aller Media. Dette er en redigeret version.

Læs mere om:

Læs også