chokoladekage dessert
Mad

Chokoladekage med kaffemousse

30. december 2021
Af: fra "Heibergs søde tand" af Morten Heiberg"
Udgivet første gang d. 24. september 2014
Chokolade og kaffe hænger uløseligt sammen, og i denne chokoladekage forenes smagene på dejligste maner, når chokoladebundene pensles med kaffesirup, og moussen smagsættes med såvel chokolade som espresso.
8 personer

CHOKOLADEBUND

  • 60 g mørk chokolade
  • 70% kakao
  • 55 g smør
  • 2 æg, delt i blommer og hvider
  • 25 g sukker
  • 20 g hvedemel
  • 2 spsk mandelmel

KAFFESIRUP

  • ½ dl vand
  • 50 g sukker
  • 1 friskbrygget espresso (ca. 30 g)

KAFFEMOUSSE

  • 100 g mørk chokolade
  • 1,8 dl piskefløde (180 g
  • 60 g æggeblommer (3 stk.)
  • 50 g sukker
  • 4 tsk espresso

CHOKOLADEOVERTRÆK

  • 140 g mørk chokolade
  • 2 dl piskefløde
  • 45 g glukosesirup

Chokoladekage med kaffemousse

  1. CHOKOLADEBUND Forvarm ovnen til 180°. Beklæd en bageplade med bagepapir. Smør en kagering på 18-22 cm i diameter med lidt smør, og sæt den på bagepladen.
  2. Hak chokoladen. Smelt smørret i en lille gryde. Fjern gryden fra varmen, og tilsæt chokolade. Brug en gummidejskraber, og rør rundt, til det er ensartet. Tilsæt æggeblommerne. Pisk æggehviderne skummende i en anden skål. Tilsæt sukker, og pisk hviderne stive.
  3. Vend først en tredjedel af hviderne i chokoladeblandingen for at gør den mere let. Sigt melet i, og kom derefter mandelmel i. Vend resten af hviderne i. Hæld dejen i den smurte kagering.
  4. Bag chokoladekagen midt i ovnen i ca. 15 minutter, eller indtil den er hævet op. Lad kagen afkøle på en bagerist.
  5. KAFFESIRUP: Bring vand og sukker i kog. Lad det småkoge i 2 minutter.
  6. Tag gryden af varmen, og tilsæt kaffen. Opbevar siruppen i en tætsluttende beholder i køleskabet, til du skal bruge den. Placer en ren kagering i samme diameter som kagen på et lille fad.
  7. Fór indersiden af ringen med et plastkagestrimmel eller en strimmel bagepapir.
  8. Læg den bagte kagebund i. Pensl med et godt stryg af kaffesiruppen. Stil fadet til side.
  9. KAFFEMOUSSE: Hak chokoladen, og smelt den i en skål over et vandbad. Pisk fløden til let skum. Stil skålen i køleskabet. Pisk æggeblommer og sukker skummende. Tilsæt kaffe. Vend den smeltede chokolade i. Vend så den letpiskede flødeskum i.
  10. Hæld straks derefter moussen over din chokoladekage, og glat den pænt ud. Stil chokoladekagen i fryseren i minimum 2 timer.
  11. OVERTRÆK: Tilbered chokoladeovertrækket umiddelbart inden, du skal bruge det til chokoladekage. Hak chokoladen fint, og kom den i en skål.
  12. Bring piskefløde og glukosesirup i kog i en lille gryde. Hæld den varme fløde over chokoladen, og rør med en gummidejskraber, indtil blandingen er ensartet. Hæld chokoladeblandingen i en lille høj beholder, og kør med en stavblender.
  13. Sæt stavblenderen skråt ned, og ret den op, før du tænder for blenderen. På den måde undgår du at indarbejde luftbobler.
  14. SEVERING: Tag kagen ud af fryseren, og fjern straks strimlen rundt om kagen. Placer kagen på en rist med et stykke bagepapir under, så den rager lidt ud over ristens kant. Så kan du bedre løfte chokoladekagen, når den er overtrukket.
  15. Begynd fra midten af og hæld det færdige chokoladeovertræk over din chokoladekage. Brug en paletkniv, og løft chokoladekagen af risten. Stil den på et serveringsfad, og lad chokoladekagen tø op i køleskabet i minimum 3 timer.

Hvilken slags chokolade?

Til en chokoladekage er det vigtigt at vælge den rigtige type chokolade for at opnå den ønskede smag og tekstur.

  • Mørk chokolade: Mørk chokolade med en høj kakaoprocent (omkring 70-85 procent) giver en rig og dyb chokoladesmag. Denne type chokolade er til dig, der foretrækker en mindre sød kage.

  • Mælkechokolade: Mælkechokolade er sødere og har en mildere chokoladesmag sammenlignet med mørk chokolade. Denne type er god, hvis du ønsker en sødere kage.

  • Hvid chokolade: Hvid chokolade har en meget mild chokoladesmag og er meget sød. Den kan bruges i kombination med andre typer chokolade eller i specifikke opskrifter, der kræver hvid chokolade.

  • Kakaopulver: Uprocesset kakaopulver eller "dutch-processed" kakaopulver kan også bruges til at tilføje chokoladesmag. Kakaopulver er godt til at give en ensartet chokoladesmag i hele kagen.

Valget af chokolade afhænger af din personlige smag og den specifikke opskrift, du følger.

Læs mere om:

Læs også