Opskrift på farsbrød med kartoffelbjælker og citronmayonnaise
Mad

Farsbrød med kartoffelbjælker og citronmayonnaise

17. februar 2022
Af: Camilla Biesbjerg Markussen, Marie Melchior og Carsten Kyster
Foto: Betina Hastoft
En lækker hverdagsopskrift kan være gode rester fra dagen før, der er tryllet om til noget helt andet dagen efter. Her får du opskriften på farsbrød med kartoffelbjælker og citronmayonnaise.
4 personer

FARSBRØD

  • 600 g hakket oksekød
  • salt og friskkværnet peber 
  • 2 æg
  • 3 dl kogt og afkølet perlebyg
  • ¼ bundt bredbladet persille
  • 2 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 200 g gulerødder
  • 200 g pastinakker
  • 200 g knoldselleri

KARTOFFELBJÆLKER

  • 1 kg store kartofler
  • 2 spsk. olivenolie
  • salt og friskkværnet peber

CITRONMAYONNAISE

  • 2 dl god mayonnaise
  • skal og saft af 1 usprøjtet citron
  • friskkværnet peber

Hvis du har en portion kogt perlebyg (eller andre korn eller kerner) i overskud fra dagen før, kan du bruge dem i et velsmagende farsbrød med grove grøntsager, som rækker langt og sagtens mætter seks personer

Sådan laver du farsbrød

  1. Farsbrød: Tænd ovnen på 200°. Rør det hakkede kød med salt, peber, æg og kogt perlebyg. Hak persille, løg og hvidløg. Skræl rodfrugterne, riv dem groft, og rør det hele i farsen. Form farsen til et farsbrød, og læg det i et ovnfad. Bag farsbrødet i ovnen i ca. 35 minutter, til det er gyldent og gennembagt.
  2. Kartoffelbjælker: Skrub kartoflerne; skær dem i store, grove bjælker, og vend dem med olie, salt og peber. Bag kartoffelbjælkerne sammen med farsbrødet på en bageplade med bagepapir. Tag farsbrødet ud af ovnen efter de 35 minutter, og skru varmen op til 225°. Bag kartoffelbjælkerne færdige i ovnen i ca. 10 minutter, til de er gyldne og sprøde.
  3. Citronmayonnaise: Rør mayonnaise sammen med fintrevet citronskal og 2 spsk. citronsaft. Smag til med peber. Servér farsbrødet direkte fra fadet, og byd kartofler og citronmayonnaise til.

Farsbrød – den nemme hverdagsklassiker

Farsbrød er mormormad, når det er allerbedst. Saftigt, nemt og en favorit blandt alle i familien fra yngst til ældst. Smæk farsen sammen på ganske få minutter, form den i et ildfast fad, og lad brødet passe sig selv i ovnen, mens du smækker benene op.

I opskriften her er farsbrødet lavet med hakket oksekød, perlebyg, persille og rodfrugter, der giver retten en lækker smag – og så er det samtidig en super nem måde at snige grøntsager ind i maden på. Servér sammen med sprøde kartoffelbjælker og en frisk citronmayonaise, og du får et hverdagsmåltid, der smager som en festmiddag.

Hvad er forskellen på farsbrød og forloren hare?

Farsbrød er den overordnede betegnelse for fars formet som et brød, der bliver bagt i ovnen. Forloren hare er dermed en afart af farsbrød, der typisk bliver lavet med samme smagsingredienser, som bruges i tilberedningen af vildt kød. En klassisk forloren hare vil derfor være svøbt i bacon eller flæsk og have elementer som enebær eller fløde på ingredienslisten.

Tips til opskriften:

  • Har du ikke oksekød liggende på køl, kan du fint skifte det ud med en anden variant af hakket kød. Både svin, kylling, kalkun og lam smager formidabelt i et farsbrød. Du kan også gå den helt klassiske vej og bruge en blanding af halvt svin og halvt kalv, som du ofte kan købe forblandet i supermarkedet.
  • Leg med smagsgiverne. Bryder du dig ikke om persille, kan du skrifte det ud med oregano, og er du bare helt vild med koriander, kan du med fordel tilsætte det i farsen.
  • Er du vild med et sprødt lag bacon på toppen, kan du sagtens tilføje det til retten. Alternativt kan du også svøbe farsbrødet i serrano.

Læs også