Julemad: Sådan redder du julemiddagen
foto All Over Press
Sådan klarer du årets julemad
Gæsterne er lige på trapperne, julegaverne ligger under det pyntede træ og bordet er dækket. Det er juleaften, og hele huset dufter af den klassiske julemad, men selv om alt ser ud, som det skal i gryderne og inde hos stegen i ovnen, så er der stadig noget, der kan gå galt med din julemad.
Kok og madskribent Louisa Lorang kommer her med en række bud på, hvad man skal gøre, hvis det går galt med årets julemad og måske endnu vigtigere - hvad man skal gøre for at forhindre det.
Julemad til hverdag? Prøv en ølkogt juleskinke med smørsauterede kartofler
Anden
Når anden har ligget inde i ovnen og hygget sig i timevis, så er det enhver koks skræk, at man ender med at tage en tør andesteg ud af ovnen.
- For at undgå, at man ender med at servere en tør andesteg som julemad, så kan man i løbet af stegningen pøse noget af stegeskyen hen over anden. Hvis man gør det cirka fire gange i løbet af stegetiden, så giver det noget saft til kødet, siger Louisa Lorang til alive.dk.
En anden fejl, der kan ske, når man steger en and, er, at skindet ikke er sprødt.
- Vil man ende op med en and med sprødt skind, så kræver det, at man salter anden ordentligt. Men er skindet stadig ikke sprødt, når anden er færdig, så kan man give den lidt grill. Men her er det meget vigtigt, at man kigger på den hele tiden, og virkelig holder øje, så den ikke ender med at blive sort, siger hun, og forklarer, at man finder ud af, om anden er færdig ved forsigtigt at tjekke, om kødsaften er klar.
- Og det tjekker man ved låret, siger Louisa Lorang.
Prøv også: Lækker tilbehør til din julemad: Julechutney
Sovsen
Hvis man kommer til at oversalte den brune sovs, så er der to gode råd.
- Man kan jo altid spæde op med ekstra fløde og ekstra fond, så man laver en større portion, som passer bedre til den saltmængde, man har brugt, siger Louisa Lorang.
Har man i forvejen lavet rigeligt med sovs, så kan man forsøge sig med en kartoffel.
- Jeg har hørt, at man kan lægge en rå og skraldet kartoffel ned i den oversaltede sovs, og så skulle kartoflen suge saltet til sig. Det er ikke en metode, jeg selv har prøvet, men den skulle vist være god nok, siger hun.
Prøv også: Tilbehør til din julemad: Rødkål
De brune kartofler
Til rigtig julemad hører også brune kartofler. De brune kartofler skal være smurt ind i karamelmasse, men rigtig mange ender med at have problemer med overhovedet at få sukkermassen til at sætte sig fast på kartoflerne.
- Den typiske fejl, som folk begår med deres julemad, er, at de tror, at de kan brune kartoflerne, lige inden gæsterne kommer, og derfor giver de ikke kartoflerne tid nok på panden. For kartoflerne skal altså have meget længere tid, end man lige regner med. Så det handler om tid, tålmodighed og så skal de kun have svag varme, siger hun og anbefaler at man koger og piller kartoflerne på forhånd.
- Jeg synes nemlig, det er nemmere at lave de brune kartofler, når kartoflerne er kolde, siger hun.
Rødkålen
Der hører sig eddike til i julens rødkål, men for meget eddike kan ødelægge det bordeauxrøde tilbehør. Men det er der råd for, lyder der fra Louisa Lorang.
- Hvis rødkålen til din julemad har fået for meget eddike, så tilsætter man blot sukker, der ophæver den sure smag af eddike, og så begynder man at smage forfra, siger hun.
Flæskestegen
Flæskesteg er lig med sprøde svær, og står man juleaften med en steg, der er færdig, men som har slatne svær, så står den på grill, lyder rådet fra Louisa Lorang.
- Har stegen fået nok, og alt er klar, undtagen sværene der ikke er sprøde, så kan man med fordel give stegen en omgang grill i ovnen. Men ligesom med andestegen så er det vigtig at holde et meget vågent øje med steget, så den ikke bliver brændt. Og så er det vigtigt, at man husker at pille laurbærbladene ud af stegen. Ellers brænder de af, når de kommer under grill, siger hun.
Alternativt tilbehør til julemad? Prøv vaniljebagte rodfrugter til din flæskesteg
Risalamanden
Desserten til årets julemad er mindst lige så vigtig, og den klassiske fejl, når man skal lave risalamande, er, at man brænder risengrøden på.
- Er uheldet ude, så skal man starte med at vurdere, om det er hele gryden, der smager brændt. Og hvis det er tilfældet, så må man starte forfra. Er risengrøden kun brændt i bunden, kan man godt fortsætte, men så er det vigtigt, at man ikke rører ned i bunden af gryden, siger Louisa Lorang.
Vil man helt undgå at brænde risengrøden på, så kan man med fordel starte med at give blandingen af ris og mælk et opkog, og så skal gryden ind i sengen.
- Man kan forebygge, at grøden overhovedet brænder på, ved at lave en høkasse. Efter mælken og risen har fået et opkog, så pakker man den varme gryde ind i aviser, og så skal pakken ind under dynen og stå og hygge sig i mange timer, siger hun fortsat.
Til den klassiske julemad gøre også dessert! Her får du opskriften på risalamande