risalamande med kirsebærsauce
Mad

Risalamande med kirsebærsauce

23. december 2014
Af: Eva Højrup
Opskrift: Gitte Heidi Rasmussen
Den klassiske risalamande skal være fyldt med vaniljesmag, luftig flødeskum og knasende mandelsplitter – selvfølgelig toppet med kirsebærsauce! Få opskriften på juleaftens dessert, risalamande med kirsebærsauce, lige her.
6 personer
Tid i alt 1 t og 0 min

Det skal du bruge til risalamande

  • 2 dl vand
  • 175 g grødris
  • 1 liter mælk, gerne sødmælk
  • ½ tsk fint salt
  • 3-4 spsk sukker
  • Korn fra 1 stang vanilje
  • 100 g smuttede mandler
  • Evt. 1-2 spsk hvid portvin
  • ¼ liter piskefløde

Det skal du bruge til kirsebærsauce

  • 1 stort glas syltede kirsebær, ca. 500 g
  • 2 dl kirsebærvin
  • 1 dl sukker
  • 3-4 tsk majsstivelse

Sådan laver du den bedste risalamande

  1. Bring vandet i kog i en tykbundet gryde, tilsæt grødris og kog 2 min. under omrøring.

  2. Hæld mælken i og bring grøden i kog under konstant omrøring ved middel varme, så det ikke brænder på.

  3. Lad risengrøden koge i ca. 1 time ved meget svag varme. Rør jævnligt.

  4. Smag grøden til med salt og sæt den til afkøling.

  5. Rør den helt kolde grød sammen med sukker, vaniljekorn, hakkede mandler (gem en hel, hvis du har mandelgave) og evt. lidt hvid portvin.

  6. Pisk fløden til skum og vend den forsigtigt i grøden.

  7. Smag til med ekstra sukker og portvin og sæt risalamanden i køleskabet indtil servering.

  8. Serveres med lun kirsebærsovs.

Tips til hjemmelavet risalamande

En klassisk dansk julemiddag skal afsluttes med en sød, cremet risalamande med masser af vanilje, flødeskum og kirsebærsauce – og selvfølgelig en hel mandel gemt et sted. Du kan nemt lave en god risalamande med denne nemme opskrift, men her får du lige et par ekstra tips og tricks, der giver den perfekte risalamande til juleaften.

Risalamande kan sagtens laves på dage, den skal serveres. Det vigtigste er, at risengrøden, der skal bruges til risalamanden, når at køle af, inden flødeskummet vendes i. Hvis risengrøden stadig er varm, når flødeskummet vendes i, risikerer du at fløde skiller, hvilket både gør risalamanden tynd og giver en dårlig smag.

Lav derfor risengrøden om morgenen eller endnu bedre, dagen før, du skal lave risalamande. Det sparer desuden også tid på den i forvejen travle juleaftensdag. Undgå dog at lave hele risalamanden dagen før, da du både risikerer, at den sætter sig og bliver for tyk eller falder sammen og bliver tynd. En risalamande skal være let og luftigt, og det resultat opnår du ved at vende flødeskummet i lige før risalamanden serveres.

Læs også: Sådan ungår du, at risengrøden brænder på

Den bedste risalamande smager intenst af vanilje. Den gode vaniljesmag opnår du allerbedste ved at bruge en vaniljestang til risalamanden. Skrab indholdet ud og kog stangen med, når du laver risengrøden. Gem indholdet af vaniljestangen til du skal piske flødeskummet, hvor det blandes i.

Hvis du ikke har en vaniljestang, kan vaniljesukker også bruges, men det kræver en større mængde for at få samme vaniljesmag i risalamanden. Hvis du bruger vaniljesukker i stedet for vaniljestang, kan du udelade ekstra sukker i risalamanden, da den hurtigt kan blive for sød.

Hjemmelavet kirsebærsauce til risalamande

Kirsebærsauce er klassisk tilbehør til risalamande, og selvom mange køber en færdiglavet kirsebærsauce, er opskriften på den hjemmelavede udgave supernem!

Opskriften på hjemmelavet kirsebærsauce kan både laves med friske kirsebær fra sensommeren eller med syltede kirsebær som i opskriften her. Har du gemt nogle kirsebær på frost, kan de sagtens trylles om til en lækker kirsebærsauce til jul.

Kold eller varm kirsebærsauce til risalamande?

Det er en evig debat, om folk foretrækker kold eller varm kirsebærsauce til deres risalamande, og mange serverer begge dele til juleaften.

Vil du servere en kold kirsebærsauce, er det en god ide at lave den senest dagen før, men du kan også lave kirsebærsaucen i endnu bedre tid. Den holder sig fint på køl i et tætlukket glas.

Skal der derimod varm eller lun kirsebærsauce på bordet, kan du i princippet koge kirsebærsaucen sammen lige inden, den skal serveres. Du kan også stadig lave kirsebærsaucen i forvejen og blot lune den i en gryde inden servering.

Hvor kommer risalamande fra?

Risalamande er en dansk tradition, som vi har haft i mere end 100 år, og det startede oprindeligt med, at det blot var risengrød. Risalamande var i første omgang en eksklusiv spise, som først i 1900-tallet blev udbredt til borgerlige kredse i stedet for risengrøden.

Hvad betyder risalamande?

Navnet risalamande er fransk, selvom retten ikke er kendt i Frankrig. Risalamande er inspireret af fransk og betyder ris med mandel, hvilket jo beskriver den danske juledessert meget godt. Selvom navnet lyder fransk, har hverken retten eller navnet fransk oprindelse. Navnet risalamande blev opfundet af en dansk kok i 1800-tallet, hvor man generelt fandt inspiration til søde sager fra det franske køkken.

Hvem har opfundet mandelgaven?

Traditionen med mandelgave er tilgengæld på sin vis fransk, hvor man kom en bønne i en helligtrekongerskage - den der fandt bønnen, blev "konge" for en aften. Inspireret heraf fandt nogen på at komme en mandel i risalamanden, og i stedet for at blive en konge fik man en gave - en mandelgave. I Sverige får man igen gave, men man siger i stedet at den, der finder mandlen, vil blive gift inden et år.

Alternativer til risalamande

Selvom risalamande er en dansk juleklassiker, er det ikke alle, der er vilde med den kolde risengrød med mandler, flødeskum og kirsebærsauce. Kan du, eller nogen i familien, ikke lide risalamande, kan du sagtens lave andre juledesserter.

Prøv f.eks. en julecheesecake med mandelbund og kirsebær, som et moderne alternativ til risalamanden.

Læs mere om:

Læs også