Klassisk kartoffelkage med flot låg af marcipan og kakao
Mad

Kartoffelkage - klassisk opskrift

17. marts 2023
Af: Kristina Marckmann
Foto: Carina Krüger
En god kartoffelkage er aldrig at fornægte. Og vi lover, at disse hjemmelavede af slagsen smager helt fantastisk. Få opskriften på lækre og klassiske kartoffelkager her.
25 min8 personer
Tid i alt 1 t og 40 min

Kartoffelkager

  • 65 g smør
  • 2 dl vand
  • 1 tsk. sukker
  • 65 g mel
  • 2 æg

Creme

  • 4 æggeblommer
  • 2 spsk. sukker
  • 1 vaniljestang
  • 1 spsk. maizena
  • 3 dl sødmælk
  • 2 dl piskefløde
  • 200 g marcipan
  • 1 spsk. kakao

Sådan laver du kartoffelkager

  1. Smelt smør, vand og sukker i en gryde og pisk melet i. Lad dejen koge sammen, mens der røres, til den slipper gryden. Tag dejen af varmen og lad den køle lidt. Rør æggene i et ad gangen og rør, til dejen bliver glat og skinnende.
  2. Kom dejen i en sprøjtepose og sprøjt den ud i aflange stænger på 8 x 4 cm på en plade med bagepapir. Bag kagerne ved 220° i 15 min., dæmp varmen til 200° og bag i yderligere 10 min.
  3. Pisk æggeblommerne lyse med sukker, kornene fra vaniljestangen og maizena og tilsæt mælken. Varm langsomt blandingen op under omrøring og lad cremen koge igennem, mens der piskes. Stil cremen til afkøling, pisk fløden til skum og vend den i den kolde creme.
  4. Kom cremen i en sprøjtepose, skær en revne i toppen af kagerne og fyld dem med cremen. Rul marcipanen ud i 2 mm tykkelse og udstik 8 cm cirkler. Kom cirklerne over cremen og drys med kakao.

Hvad er kartoffelkager?

Kartoffelkagen er en god, gammel dansk flødekage, der selvom det lyder sådan ikke indeholder kartoffel. Kagen skal forestille en kartoffel med (kakaodrys) jord på.

Kartoffelkager består af vandbakkelse med et lag flødeskum og et låg af marcipan.Kagen fik sit store gennembrud i Danmark i 1947.

Læs også