Mad
7. september 2023

Mortensaften: 6 opskrifter med and

Mortensaften skal vi selvfølgelig spise and. Oprindeligt var det gås, men med årene er mortensgåsen blevet erstattet med and. Find inspiration til forskellige opskrifter, der indeholder and.
Af: Olivia Zypikoff
Mortensaften: 6 opskrifter med and

Foto: Aller Media

Hvorfor fejrer vi mortensaften?

Historien om, hvorfor vi spiser and, går tilbage til 300-tallet, hvor indbyggerne af den franske by Tours skulle vælge en ny biskop.

De fleste pegede på den gode munk Martin af Tours – som på dansk blev til Morten Bisp – men han var slet ikke interesseret i titlen. Han gemte sig derfor blandt gæs for at slippe væk, men de larmende fjerkræ afslørede Martin, som blev fundet og presset til at blive biskop.

Han beordrede, at hans undersåtter hvert år skulle slagte og spise mindst én gås. Danskerne spiser and på mortensaften, fordi ænder er billigere end gæs.

6 opskrifter til mortensaften

Mortensaften kan se ud på mange måder. Her finder du forskellige opskrifter på klassikeren: Den sunde udgave, den alternative og den til frokostbordet.

Andebryst med gin-brombær-sauce

1. Andebryst med gin-brombærsauce

Det er nærmest obligatorisk med sauce, når menuen står på and. Prøv vores festlige gin-brombær-sauce, som så fint smykker anden med sine røde farver. Denne ret imponerer både på smag og udseende.

Lækker andesalat med pærer og spinat

2. Andesalat med pære og spinat

Ønsker du en sundere mortensaften? Lav vores andesalat med grillet pære, spinat og syrlige granatæblekerner. Nem og lækker salat, som bringer lethed til anden.

andebryst med karamelliserede loeg

3. Andebryst med karamelliserede løg, æbler og pebersauce

Andebryst er kendt for sit møre og saftige kød, og når det kombineres med de karamelliserede løg og æbler, opnår du en harmoni af smag og tekstur. Den karamelliserede overflade af løgene tilføjer en sødlig undertone, mens de friske æbler tilføjer et syrligt pift.

Andeleverpaté med rødvin

4. Andeleverpaté med rødvin

Du kan spise and på mange måder – én af dem er som andeleverpaté med rødvin. Frem med kvalitetsrugbrødet og nyd patén til frokostbordet. Find her opskriften på vores udsøgte andeleverpaté lavet af Timm Vladimir.

Andebryst med sprød salat og kartofler

5. Andebryst med sprød salat og stegte kartofler

Her får du opskriften på en luksusret: Saftigt andebryst med stegte kartofler og sprød salat. Den indeholder en særlig spicy dressing, som binder det hele sammen.

Andebryst med glasnudler og agurkesalat

6. Andebryst med glasnudler og agurkesalat

Er du træt af den traditionelle mortensaften-anretning? Andebryst med glasnudler og agurkesalat, spækket med smag fra den asiatiske limedressing, er et bud på et anderledes, men forrygende måltid til mortensaften. Prøv noget nyt med denne opskrift.

Madplaner til hverdagen

Mangler du inspiration til hverdagsmaden? Se vores madplaner, uge for uge: Feminas madplan.

Læs også