Opskrift på spaghetti carbonara
Mad

Spaghetti carbonara

22. februar 2015
Af: Susanne Palmqvist
Foto: Anders Schønnemann
Spaghetti carbonara er den ultimativt mest enkle pastaret, hvor det er bacon, æg og ost, der giver smagen, og ikke mindst den lækre konsistens – her i en version med frisk pasta!
2 personer
Tid i alt 30 min

INGREDIENSER

  • 8 skiver pancetta i strimler eller håndskåret bacon i terninger
  • 2 fed hvidløg i tynde skiver eller hakket
  • 200-250 g tørret eller frisk fettucine eller spaghetti
  • vand og salt
  • 2 bægre pasteuriserede æggeblommer
  • 75 g friskrevet parmesan eller pecorino
  • evt. 2 spsk. hakket persille, basilikum eller frisk oregano

Opskrift – sådan laver du pasta carbonara

  1. Hav alle tingene klar, inkl. varme dybe tallerkener til at spise af.
  2. Svits bacon/pancetta på en stor dyb pande, til den er sprød. Vend hvidløgene i. Hav samtidig en stor gryde med saltet vand klar til pastaen. Kog den efter anvisning på emballagen.
  3. Pisk æggene med halvdelen af den revne ost og evt. hakkede krydderurter.
  4. Lad pastaen dryppe af, gem lidt af kogevandet. Vend den straks med baconen på panden. Ryst det godt.
  5. Vend æggemassen i, og sluk for varmen. Vend det hele hurtigt rundt, så æggene bliver cremede, men endelig ikke stivnede. Kom evt. lidt kogevand fra pastaen i for at gøre retten mere blød.
  6. Servér straks pasta carbonara på varme tallerkener med resten af osten henover.

Tip til pasta carbonara: Server gerne lidt brød til pasta carbonara

Hvor stammer carbonara fra?

Der er flere anekdoter, der siger noget om spaghetti carbonaras oprindelse, og en af dem, man hører oftest, er den om den amerikanske besættelse af Italien. Det var i 1944, da amerikanerne besatte Italien, og angiveligt skulle retten være opstået, da de blandede æg og bacon fra deres feltrationer med italienernes pasta og ost.

Hvilken type pasta passer til spaghetti carbonara?

Italien er kendt for de gode, simple pastaretter og spaghetti carbonara er da også en af dem! Selv om Italienerne kan være meget specifikke med hvilke typer pasta, der skal bruges til bestemte pastaretter, så er spaghetti carbonara faktisk én af de få klassiske italienske pastaretter, hvor det ikke er vigtigt, hvilken pasta man bruger. De fleste holder af at lave retten med klassiske spaghetti, men i den travle hverdag er det helt oplagt at slå sig løs. På samme måde er der intet i vejen for at pifte en klassiker op med en omgang frisk pasta som i opskriften her.

Madplaner til hverdagen

Mangler du inspiration til hverdagsmaden? Se vores madplaner, uge for uge: Feminas madplan.

Læs også