kransekage
Mad

Opskrift: Kransekagetårn med glasur

2. december 2017
Af: Christine Bille Nielsen
Foto: Henrik Freek
Plejer du at købe et kransekagetårn hos bageren til nytårsaften? Det er der ingen grund til, for det tager kun en times tid at bage det selv. Her giver vi dig opskriften og viser vi dig trin-for-trin, hvordan du laver et kransekagetårn til årets sidste aften.
12 personer
Tid i alt 1 t og 0 min

DET SKAL DU BRUGE

  • 400 g marcipan
  • 175 sukker
  • 1 æggehvide (lidt under ½ dl)

GLASUR

  • 100 g flormelis
  • ca. 5 tsk. pasteuriseret æggehvide

SMELTET CHOKOLADE

  • 100 g chokolade (mørk, lys eller hvid)

Kransekagetårn til nytårsaften

Der er ikke noget, der skriger nytårsaften, som kransekage – og især et perfekt stablet kransekagetårn med smuk hvid glasur og flotte ensartede ringe. Mange køber hvert år et kransekagetårn hos bageren, fordi det virker lettere end at gøre det selv. Men det tager faktisk kun en times tid at bage ringene og stable dem på hinanden med glasur ovenpå.

Sådan laver du et kransekagetårn

kransekage

1. Ælt marcipan, sukker og æggehvide grundigt sammen med hænderne. Rul dejen ud til to lige store pølser, 60 cm lange. Drys evt. bordet med lidt flormelis, så dejen ikke hænger i. Skær den ene pølse ud i tre stykker på hhv. 15, 18 og 27 cm. Skær den anden pølse ud i tre stykker på hhv. 12, 21 og 24 cm. Der bliver et lille stykke dej i overskud – tril det til en kugle, tryk den lidt spids, og gem den til toppen af kransekagen.

kransekage

2. Form hver pølse til en ring, og læg dem på bageplader beklædt med bagepapir. Tryk dem lidt spidse i toppen.

3. Bag kransekageringene i ovnen ved 190° (eller 170° varmluft) i 10-15 minutter, til de er gyldenbrune. Lad dem køle af på bagepladen, før du flytter på dem.

kransekage

4. Glasur: Rør flormelis og æggehvide sammen til en jævn glasur. Rul et lille kræmmerhus af et stykke bagepapir, og hæld glasuren i. Klip et lille hul i spidsen af kræmmerhuset, og sprøjt glasuren på kransekageringene i et jævnt zigzagmønster. Lad glasuren stivne.

kransekage

5. Smeltet chokolade: Bræk chokoladen i mindre stykker, som du lægger i en varmefast skål. Placér skålen over en lille gryde med kogende vand i bunden, og lad chokoladen smelte.

Sådan samler du kransekagen

Pensl smeltet chokolade på den næststørste kransekagering, og læg den oven på den største ring, mens chokoladen endnu er våd. Fortsæt med at lime ringene sammen med chokolade på denne måde – hold forsigtigt på indersiden af dem, så du ikke kommer til at mase glasuren på ydersiden. Til sidst limer du den lille top fast med chokolade øverst på kransekagen.

Stil kransekagen på et rundt fad, og dæk den forsigtigt med husholdningsfilm, til den skal spises.

Kransekage med vokseværk

Vil du have et endnu højere kransekagetårn? Så lav 1½ portion af dejen, og del den i 3 lige store dele. Rul to pølser med en længde på 60 cm, og skær dem i mindre stykker, som beskrevet i opskriften. Den sidste del ruller du til en pølse med en længde på 63 cm, og derefter skærer du den i 2 stykker, der er hhv. 30 og 33 cm lange. Disse to stykker former du til 2 store ringe, så den færdige kransekage bliver 2 lag højere end på billedet.

Tip: Kransekageringene kan bages i god tid og opbevares i fryseren. Det bliver konsistensen faktisk kun bedre af. Men vent med at pynte ringene med glasur og samle kransekagen, til du har tøet ringene op igen.

SE OGSÅ: Har du endnu ikke besluttet dig for menuen til nytårsaften? Så kig med her, hvor vi har samlet de allerbedste bud på den perfekte nytårsmenu

Kransekagens historie

Kransekagen blev opfundet, efter marcipanen kom til Danmark i det 18. århundrede. Siden har vi spist kransekage hvert år på nytårsaften.

I Danmark har vi nemlig en tradition for at tænde for fjernsynet til midnat på nytårsaften og se viserne på rådhusuret i København slå tolv. Vi skråler med på Vær velkommen, Herrens år, krammer hinanden og skåler i champagne. Og så spiser vi selvfølgelig kransekage!

Læs også