Vi elsker efterårs- og vintermånederne, hvor vi kan kravle sammen i sofaen i tykke sweatre under lune tæpper og læse en bog eller spille spil indendørs. Vi er især vilde med, at denne årstid er perfekt til at lave en stor portion julekager og en dejlig julet drik til vores partner eller veninderne, som vi kan hygge os med over et hyggeligt brætspil. En af de bedste drikke, du kan lave, er den amerikanske eggnog – også kaldet æggepunch herhjemme.
Skal det gå lidt hurtigt, kan man også lave en simpel æggesnaps, som også smager sødt, fedt og lækkert. Men det kan godt betale sig at bruge lidt ekstra tid på eggnog’en, som bare skal stå på køl en time, før den kan nydes dejlig kold med vennerne.
Eggnog er et hit, når vi nærmer os juletiden, fordi der er noget helt særligt nostalgisk over duften af vanilje og muskatnød og det skarpe hint af alkohol, der varmer så dejligt i de kolde vintermåneder.
Umiddelbart virker ideen om eggnog jo lidt skør – at blande æggesnaps med fløde, diverse krydderier, for eksempel muskatnød og vanilje, som i denne opskrift, samt rom og, i nogle tilfælde, cognac. Så hvorfor er det lige, vi drikker det?
Ifølge det amerikanske medie, TIME, går fortællingen om eggnog’en helt tilbage til det 13. århundrede, hvor britiske munke skålede for succes og sundhed i en varm mælkedrik med æg, sherry og figner.
I 1700-tallets kolonitid kom eggnog’en til de amerikanske kolonier og blev en drik, man fik til jul. Nogle siger, navnet ”eggnog” kommer fra ”noggin”, som betyder trækop. Uanset hvor navnet kommer fra, hang ordet ”eggnog” ved, og det er det, vi kender æggepunchen på i dag – også i Danmark.
I USA drikker man æggepunch til højtiden Thanksgiving, men også i månederne op til jul, og nogle drikker det også efter jul. Og man kan da altid finde på en undskyldning for at drikke en kop dejlig æggepunch.
Der er altså bare intet bedre end at komme indenfor med sine nærmeste efter en lang gåtur i vinterkulden og sætte sig foran pejsen eller under et tæppe med en eggnog og nogle lækre småkager.
Der er mange måder at lave den amerikanske eggnog på – nogle laver den på fløde, andre på mælk, nogle kan lide kanel, andre vanilje, og andre igen stjerneanis, mens nogle kan lide den sødere end andre. Du kan smage dig frem, men vi mener nu, vi har ramt en rigtig lækker balance i vores opskrift på eggnog lavet på sødmælk, som du får lige her.
Prøv for eksempel vores opskrift på finskbrød, som er en af julens bedste og mest klassiske julekager. Se den herunder.
Eller drik æggepunchen sammen med lækre, bløde havregrynskugler rullet i kokos. Opskriften finder du herunder.