https://imgix.femina.dk/media/websites/femina-dot-dk/website/mad/brod/2012/08/1231-langtidshaevede-madboller/1231-madboller-copy-2.jpg
Mad

Langtidshævede madboller

1. marts 2022
Af: Susanne Palmqvist
Foto: Anders Schønnemann
Hvis boller skal mætte, skal de bages på mel med lidt ”gods” i. Her har jeg brugt økologisk mel fra Aurion og Urtekram. Det fås i helsekostbutikker og er særlig udvalgte melsorter med en rigtig god smag. Dejen hæver natten over og er meget nem at have med at gøre. Der er ingen kerner indeni, men masser udenpå. Gode som sandwich- eller gnaveboller
12 stk

INGREDIENSER

  • ½ l vand
  • 15 g gær
  • 3 tsk. salt
  • 1 spsk. honning
  • 3 spsk. olie
  • 180 g økologisk Svedje Rugmel (fra Aurion)
  • ca. 525 g Fuldkornsemmer & Speltmel (fra Urtekram)

2-3 dl drys til "brusebadsboller" (fra Aurion) eller en blanding af sesam, hørfrø, solsikkekerner og blå birkes
Brug en stor skål, hvor dejen har plads til at hæve. Rør vand, gær, salt, honning og olie sammen, og pisk rugmelet i. Lad det stå i 20 minutter.
Rør emmer og spelt i, til dejen er fast, men ikke så den kan æltes med hænderne. Rør den godt, helst i 10 minutter og gerne på maskine. Drys et fint lag mel over, og dæk skålen med film. Stil den i køleskab natten over eller i mindst 6 timer.
Kom kernerne til drys i en dyb tallerken. Tænd ovnen på 230°. Brug en stor ske dyppet i vand til at forme bollerne med: Tag en skefuld, og vip den over i kernerne. Vend forsigtigt rundt uden at trykke dejen, så der er kerner over det hele. Sæt bollerne på en plade med bagepapir. Sæt dem i den varme ovn, og bag dem i 10 minutter. Skru ned til 210°, og bag dem i 15-20 minutter. Lad dem afkøle på en rist. Kan fryses.

Læs mere om:

Læs også