Mortensaften: 6 opskrifter med and
Foto: Aller Media
Hvorfor fejrer vi mortensaften?
Historien om, hvorfor vi spiser and, går tilbage til 300-tallet, hvor indbyggerne af den franske by Tours skulle vælge en ny biskop.
De fleste pegede på den gode munk Martin af Tours – som på dansk blev til Morten Bisp – men han var slet ikke interesseret i titlen. Han gemte sig derfor blandt gæs for at slippe væk, men de larmende fjerkræ afslørede Martin, som blev fundet og presset til at blive biskop.
Han beordrede, at hans undersåtter hvert år skulle slagte og spise mindst én gås. Danskerne spiser and på mortensaften, fordi ænder er billigere end gæs.
6 opskrifter til mortensaften
Mortensaften kan se ud på mange måder. Her finder du forskellige opskrifter på klassikeren: Den sunde udgave, den alternative og den til frokostbordet.
1. Andebryst med gin-brombærsauce
Det er nærmest obligatorisk med sauce, når menuen står på and. Prøv vores festlige gin-brombær-sauce, som så fint smykker anden med sine røde farver. Denne ret imponerer både på smag og udseende.
2. Andesalat med pære og spinat
Ønsker du en sundere mortensaften? Lav vores andesalat med grillet pære, spinat og syrlige granatæblekerner. Nem og lækker salat, som bringer lethed til anden.
Andesalat med pære og spinat
3. Andebryst med karamelliserede løg, æbler og pebersauce
Andebryst er kendt for sit møre og saftige kød, og når det kombineres med de karamelliserede løg og æbler, opnår du en harmoni af smag og tekstur. Den karamelliserede overflade af løgene tilføjer en sødlig undertone, mens de friske æbler tilføjer et syrligt pift.
Andebryst med karamelliserede løg, æbler og pebersauce
4. Andeleverpaté med rødvin
Du kan spise and på mange måder – én af dem er som andeleverpaté med rødvin. Frem med kvalitetsrugbrødet og nyd patén til frokostbordet. Find her opskriften på vores udsøgte andeleverpaté lavet af Timm Vladimir.
Andeleverpaté med rødvin
5. Andebryst med sprød salat og stegte kartofler
Her får du opskriften på en luksusret: Saftigt andebryst med stegte kartofler og sprød salat. Den indeholder en særlig spicy dressing, som binder det hele sammen.
Andebryst med sprød salat og stegte kartofler
6. Andebryst med glasnudler og agurkesalat
Er du træt af den traditionelle mortensaften-anretning? Andebryst med glasnudler og agurkesalat, spækket med smag fra den asiatiske limedressing, er et bud på et anderledes, men forrygende måltid til mortensaften. Prøv noget nyt med denne opskrift.
Andebryst med glasnudler og agurkesalat
Madplaner til hverdagen
Mangler du inspiration til hverdagsmaden? Se vores madplaner, uge for uge: Feminas madplan.