Kan jeg tillade mig at gå i kirke juleaften, når jeg ikke betaler kirkeskat?
Illustration: Thit Thyrring
Kære brevkasse
Jeg er i kirke hvert år juleaftensdag for at synge, gøre min mor glad og opleve den hyggelige og magiske stemning, der opstår i kirken.
Det er dog den eneste dag på hele året, hvor jeg kommer i kirken, for jeg er på ingen måde kristen.
Faktisk skrev jeg som 18-årig et brev til min præst, så jeg kunne blive meldt ud af folkekirken. Jeg er ateist, tror ikke på gud, og derfor betaler jeg heller ikke kirkeskat.
Jeg smider derfor heller ikke en skilling, når jeg træder ind ad døren juleaften - men her den anden dag funderede jeg lidt over, om det overhovedet er okay, jeg bare sådan dukker op i kirken den ene dag om året?
Burde jeg i virkeligheden give et bidrag?
Kh hende, der måske snylter på folkekirken
Send os dit dilemma - intet er for stort eller småt!
Skriv dit "Kære brevkasse"-dilemma til brevkassen@femina.dk eller i vores DM på Instagram @feminadk
Svar 1
Kære snylter
Principielt er alle vel velkomne i guds hus? Er det ikke sådan, moralen er?
Nu skriver du ikke, om du kommer i en af de kirker, der er propfyldte juleaften, og jeg synes, det er lidt afgørende.
Hvis der er plads til alle, kan jeg ikke se problemet, men hvis du tager den sidste plads fra den faste kirkegænger, der troligt møder op hver eneste søndag, synes jeg, det er lidt dårlig stil.
Det er sjovt på en gang at tage aktivt stilling og melde sig ud af folkekirken, samtidig med, at du egentlig gerne vil bruge kirken - på de tidspunkter alle andre også vil - vel at mærke.
Jeg vil foreslå et lille beløb til kirkebøssen - alternativt til et andet godt formål, hvis du ikke vil støtte kirken (men det vil du jo gerne, siden du møder op. Eller hvad?).
Rigtig glædelig jul under alle omstændigheder. Og du er næppe den eneste hedning på kirkebænken den aften!
Hilsen Anne Wittorff
Chefredaktør, der primært tror på karma og held. Og absolut ingen barfodede mænd på trækors.
Svar 2
Kære snylter (eller hvad?)
Når du fortæller om jeres tradition, så er der ikke meget tvivl om, at du synes, det er en hyggelig ting, I gør sammen.
Jeg tror, der er mange som kun bruger kirken til barnedåb, bryllup eller begravelse – og så måske til jul. Altså bruger kirken som en kulturkristen instans.
Når du spørger ind til, om du snylter på kirken, nu hvor du ikke betaler kirkeskat, så ville jeg se det i et større perspektiv.
Har du planer om, at dine børn skal døbes, og vil du gerne giftes i en kirke? Begge dele kan jo lade sig gøre, uden du er tilmeldt folkekirken – så længe din ægtefælle er medlem.
For hvis du har planer om det, så hælder jeg til at sige, ja, så er du måske lidt en snylter.
Men hvis du derimod ikke har de planer, så synes jeg ikke du snylter på kirken, når du kun kommer den ene gang om året – og det delvist er for din mors skyld.
På vej hjem i toget måtte jeg stå op for ikke at plette sædet. Men der er stadig nogen, der ikke forstår problemet
Der er trods alt virkelig mange danskere, der betaler kirkeskat, men aldrig bruger kirken – så se det som en gave fra dem (jaja, det er sat lidt på spidsen, men håber du kan følge mig).
Hvis vi skal gøre det til et kedeligt regnestykke mellem dig og kirken, og tage alle andre mennesker ud af ligningen, så har jeg lyst til at blive lidt nidkær omkring det. Så her kommer et trodsigt alternativ:
Tæl hvor mange mennesker I er i kirken til jul, google hvad en præst gennemsnitligt får i timeløn og regn ud, hvad din andel er. Mit gæt er, at du maksimalt skal smide en krone eller to i kirkebøssen.
Er det lidt småligt? Ja, det er da ultra småligt. Men det er netop min pointe – det er lige så småligt at argumentere for, at du snylter på folkekirken, fordi du bruger den én time om året.
Uanset hvad du vælger at gøre, så håber jeg, du får en dejlig jul og kommer godt ind i det nye år.
Hilsen Sigrid Luna Nielsen
Utrættelig brætspilstype, et menneske, der bruger lidt for mange penge på outdoorudstyr og øl, og som havde både Taylor Swift og Pede B på min Spotify Wrapped.