TIP: Køb den største and i køleboksen, eller bestil den hos slagteren. Tø anden op i køleskab i mindst 2 dage.
TIP: Gå i gang med sovsen, når du begynder på anden - eller gerne tidligere. Hav evt. de rensede grøntsager på køl i en pose, så er det nemt at gå i gang med.
I den søde juletid, har hver familie hver sin tradition, og det gælder ikke mindst på madfronten. Det kan være svært at blive enige om, især hvis man er en sammenbragt familie, om menuen skal bestå af flæskesteg, and, gås – eller måske et vegetarisk eller vegansk alternativ.
Mange familier vælger den stegte and som centrum for måltidet, og med god grund. En stor, saftig andesteg stegt i ovnen eller i stegeposen kan de færreste sige nej tak til.
Oprindelig blev dyr slagtet op til jul, fordi der ikke var ressourcer til at fodre dem i vintermånederne. Dermed var gris og gås noget, man spiste meget af til jul.
I 1900-tallet opstod kernefamilierne, og dermed blev familierne mindre. En familie på fire kunne måske ikke spise en hel gås juleaften, og derfor kom den noget mindre stegte and ind i billedet.
En Epinion-undersøgelse foretaget for Dyrenes Beskyttelse i 2019 om danskernes madvaner i juletiden viser, at otte ud af ti danskere vælger den stegte and juleaften. Så selvom flere og flere spiser vegetarisk, så vinder anden altså juleaften.
Kilde: Kristeligt Dagblad og Dyrenes Beskyttelse
Mange har fået stegt and i juletiden gennem hele barndommen, men det er nok ikke alle, der har været med i køkkenet juleaftensdag, mens anden skulle i ovnen i eller uden stegeposen. Er du en af dem, der ikke har lært at stege anden hjemmefra, så har vi den perfekte lette opskrift på and stegt i stegepose til dig – selvfølgelig med masser af lækker sauce!
Det færdige resultat ser ud som på billedet ovenfor – perfekt stegt med sprødt skind og saftig indeni. Server den stegte and med brunede og kogte kartofler, syltet rødkål, en frisk rødkålssalat, og – hvis du er fra Jylland – sprøde franske kartofler.
Leder du efter et vegetarisk alternativ til en jule- eller julefrokostret, så prøv Timm Vladimirs opskrift på svampesteg med store, lækre portobellosvampe, der er bagt ind i butterdej. Du kan også servere den resten af året – og for den sags skyld også til nogen, der ellers plejer at spise kød. Du finder opskriften herunder.
PRØV OGSÅ: Svampesteg i butterdej
Bliver stegt and og sauce lidt for meget, så spæd til med en lækker, frisk rødkålssalat. Den går nemlig rigtig godt til både den fede and og sauce og til den syrlige klassiske rødkål. Få opskriften herunder.
Skal du holde julefrokost, og ved du ikke, hvilken ret, du skal komme med? Vi har samlet 7 julefrokostretter, som tager udgangspunkt i klassiske retter, men er piftet op med noget nyt, så det ikke bliver alt for kedeligt. Se dem herunder.