Rødkål er klassisk tilbehør til julemiddagens andesteg og flæskesteg sammen med de brunede kartofler og den brune sovs. Om der findes en klassisk opskrift på rødkål, er svær at sige, da jule-rødkålen kan laves på mange måder! Nogle foretrækker den mere krydret og blød, mens andre er til en mere frisk og frugtig rødkål med masser af bid.
Her får du vores bud på en klassisk opskrift på hjemmelavet rødkål, hvor rødkålen snittes fint og koges sammen med fedt, eddike og tranebærsaft, som giver den perfekte balance i smagen.
Denne opskrift på rødkål er perfekt til juleaften, da den smager helt traditionelt og er nem at lave. Til denne hjemmelavede rødkål skal du nemlig kun bruge 5 ingredienser, og rødkålen passer sig selv i gryden, mens du tilbereder resten af julemiddagen.
Den nemmeste rødkål til jul laves af rødkål, en form for fedt, en slags eddike, der giver syre og en form for frugt, der giver sødme og friskhed. Opskriften her bruger smør eller andefedt, rødvinseddike og tranebærsaft, men du kan sagtens erstatte med andre ingredienser inden for samme kategori.
Rød med appelsin er f.eks. et stort hit, som også smager skønt af jul. For at give en sødlig frugtsmag, inddrager mange opskrifter på rødkål også ribsgele.
Du kan give den hjemmelavede rødkål ekstra god julesmag ved at tilsætte julede krydderier, som stjerneanis, nelliker og kanelstang. Lad krydderierne koge med koge med, når rødkålen koges mør, så de kan trække sammen med rødkålen og afgive smag. Sorter krydderierne fra, inden rødkålen serveres.
Hvis du er til en sødere rødkål, kan du tilføje hele eller hakkede dadler og abrikoser til den hjemmelavede rødkål. Frugterne afgiver en skøn sødme og blød konsistens til jule-rødkålen.