Selve arbejdstiden er kort, men tilberedningen af culotte tager noget tid. Til gengæld lover vi, at det er værd at vente på det super møre kød. Her får du opskriften på langtidsstegt culotte i hvidvin.
4 personer
Culotte
1 kalveculotte på 1,2 kg
1 flaske tør hvidvin
3 store gulerødder, skrællede og skåret i terninger på ½ x ½ cm
3 løg, groft hakket
2 laurbærblade
4 kviste citrontimian
6 fed knust hvidløg
friskkværnet peber og 4 peberkorn
Råstegte kartofler med timian
800 g små vaskede kartofler
olivenolie
havsalt og friskkværnet peber
citrontimian
Sovs
2½ dl piskefløde
2½ dl kalvefond/bouillon
sukker
havsalt og friskkværnet peber
Opskrift – sådan laver du langtidsstegt culotte i hvidvin
Culotte
Fjern sener og rids fedtkanten på din culotte. Bland ingredienserne til marinaden, og læg din culotte i den.
Stil din culotte overdækket i køleskabet i 4 timer eller natten over. Tag din culotte op af marinaden (som gemmes!), og dup den tør på et rent viskestykke.
Varm en stor stegepande med olivenolie, brun din culotte godt på alle sider, og krydr med salt og peber.
Læg din culotte i et ovnfast fad, hæld marinaden over, og steg den ved 110° i 5 timer. Dryp jævnligt marinaden over din culotte.
Råstegte kartofler med timian
Del kartoflerne i halve, fordel dem i en bradepande med bagepapir, krydr godt med olivenolie, salt, peber og citrontimian, og bag dem med stegen den sidste time.
Sovs
Tag stegen op af marinaden, og si marinaden. Tag cirka halvdelen af gulerødderne og løgene fra.
Kog marinaden op, tilsæt fond/bouillon og piskefløde, og smag til med sukker, salt og peber. Jævn evt. saucen med lidt majsstivelse, og kom gulerødder og løg tilbage i gryden lige før servering.
Skær stegen i skiver, og servér den med råstegte kartofler og lidt af hvidvinssaucen. Drys med salt, peber og citrontimian.
Tips til opskriften
Hvis du følger opskriften her, får du en mør culotte, der nærmest smelter på tungen.
Tag gerne culotten ud af køleskabet en halv times tid før, du påtænker at begynde tilberedningen.
Kan du ikke vente 4 timer på, at kødet marinerer i køleskabet, kan du nøjes med blot at hælde det over kødet, inden du sætter culotten i ovnen. Smagen bliver mindre intens, men stadig lækker. Dryp oftere marinaden over kødet, end du ellers ville have gjort.
Brug gerne et stegetermometer for at holde øje med culotten undervejs. Kernetemperaturen skal ligge et sted mellem 56 og 58 grader, hvis den skal være rosa i midten. Tag den gerne ud et par grader før den rammer den rette kernetemperatur – kødet steger nemlig videre, selv efter du har taget det ud af ovnen.
Lad din culotte hvile i 10-15 minutter inden du skærer den ud.