Klassisk millionbøf med mos af kartoffel og broccoli
6. april 2021
Af: Camilla Biesbjerg Markussen
Foto: Columbus Leth
Den klassiske millionbøf hører barndommen til og hverdagen har godt af en god gang nostalgi. Her med kartoffel-broccolimos og selvfølgelig rødbeder.
4 personer
Tid i alt 50 min
MILLIONBØF
1 stort løg
4 gulerødder
2 spsk. olivenolie til stegning
400 g hakket oksekød
2 blade laurbær
1 tsk. tørret oregano
2 spsk. hvedemel
2 spsk. ketchup
5 dl mørk oksebouillon
1 spsk. ribsgelé
1 spsk. æbleeddike
Salt og peber
Evt. madkulør
KARTOFFEL-BROCCOLI-MOS
800 g kartofler
300 g broccoli
25 g smør
½ dl piskefløde
Salt og peber
TIL SERVERING
1 håndfuld kruspersille
Syltede rødbeder
Millionbøf med kartoffel-broccolimos og syltede rødbeder
Løget pilles og hakkes fint
Gulerødder skrælles og skæres i mundrette stykker (tern).
Steg løgene i olie i en gryde i 2-3 minutter.
Tilsæt oksekød, og brun det godt. Tilsæt gulerødder, laurbærblade og oregano – steg 2 minutter.
Herefter røres mel i, og ketchup tilsættes sammen med bouillon. Bring saucen i kog, og lad den simre under låg i et kvarters tid.
Smag til med ribsgelé, eddike, salt og peber, og tilsæt evt. lidt madlavningskulør, hvis saucen skal være mørkere.
Kartoffel-broccolimos: Skræl kartoflerne, og skær dem i grove tern.
Skyl broccolien, og skær den i små buketter.
Kog kartofler og broccoli i en gryde med usaltet vand i 15-20 minutter, til de er møre.
Hæld vandet fra, og mos grøntsagerne – tilsæt smør og fløde.
Smag til med salt og peber.
Til servering: Anret kartoffel-broccolimos og millionbøf i dybe tallerkener. Kom hakket persille på toppen, og servér med rigeligt syltede rødbeder.
TIPS TIL MILLIONBØF
Servér din millionbøf under dække af det klassiske øgenavn “væltet lokum”, det får et smil frem på de fleste læber.
Hvis din millionbøf ikke skal være hurtig hverdagsmad, kan du lade den simre et par timer – det er en god simre ret, der kun bliver bedre af at stå ved svag varme i lang tid. OBS. det skal være før du jævner den.
Millionbøf kan serveres med flere forskellige klassiske slags tilbehør. De fleste har gode minder om helt almindelig kartoffelmos, kogte kartofler og spaghetti – og det hele hitter stadig.
Millionbøf kan nemt laves i en spareudgave – lav en stor portion, og spæd sovsen op med hakkede grøntsager – så er der til flere dage. Fint snittede peberfrugter giver f.eks. god fylde uden at løbe med opmærksomheden.
Nogle vil nok mene, at hvis millionbøf ikke holdes helt simpel med løg, bouillon, laurbærblade, brun sovs og oksefars så begynder det at være en helt almindelig kødsovs. Du kan sagtens justere på retten og servere en millionbøf, der ligner sig selv – og ellers er en god, gedigen omgang kødsovs med det hele altså heller ikke af vejen.
Madplaner til hverdagen
Mangler du inspiration til hverdagsmaden? Se vores madplaner, uge for uge: Feminas madplan.