Ostefondue med chorizo, ovnbagte kartofler og friskbagte boller
Mad

Ostefondue

24. marts 2023
Af: Louise Dandanell ørsted
Foto: Bjørn Jakobsen
Kalder alle oste-elskere! Der er nemlig ostefondue på menuen, og vi kan ikke få armene ned. Her serveres fonduen med chorizo, ovnbagte kartofler og langtidshævede boller med løg og bacon. Velbekomme!

Ostefondue

  • 1 fed hvidløg
  • 500 g ost f.eks. en blanding af Maribo og Gryere
  • ½-1 dl hvidvin
  • Boller med løg og bacon (se forneden) eller andet brød
  • 2 pærer
  • 200 g chorizo
  • Evt. små ovnstegte kartofler

Langtidshævede boller med løg og bacon

  • 100 g bacon
  • 1 rødløg
  • 15 g gær
  • 3 dl vand
  • 1 tsk salt
  • 225 g fuldkornshvedemel
  • 150 g hvedemel
  • 1 æg til pensling

Ostefondue og langtidshævede boller med løg og bacon:

Ostefondue

Man kan købe udmærkede ostefondueblandinger, som blot skal varmes i gryden, men du kan også selv blande – som her.

  1. Gnid fonduegryden med hvidløg. Skær osten i mindre stykker eller riv den og hæld den i gryden sammen med hvidvinen.
  2. Varm op over svag varme under omrøring. Stil gryden på bordet, når osten er smeltet.
  3. Skær brød, pære og pølse i passende terninger og anret det i skåle, inden det dyppes i den varme ostemasse.

Langtidshævede boller med løg og bacon

  1. Skær baconen i strimler og steg den på en varm pande.
  2. Pil og hak løget og steg det blødt på panden efter baconen.
  3. Udblød gæren i lidt af vandet. Hæld resten af vandet, salt, bacon og løg i gærblandingen.
  4. Tilsæt mel og ælt dejen godt, til den er smidig. Stil dejen til hævning natten over.
  5. Ælt dejen igennem og form ca. 7 boller, sæt dem på bagepapir på en bageplade. Pensl med sammenpisket æg.
  6. Lad bollerne efterhæve i 30 min. Bag ved 220 grader i ca. 20 min. Afkøl bollerne på en rist og opbevar dem i en plastikpose, til de skal spises.

Tip: Hvis du ikke har tid til (eller gider) at vente på de langtidshævede boller, kan du i stedet tilsætte 50 g gær og blot lade dejen hæve 1 time første gang. I øvrigt passer valnøddebrød også godt til ostefondue – og det kan f.eks. købes hos bageren.

Madplaner til hverdagen

Mangler du inspiration til hverdagsmaden? Se vores madplaner, uge for uge: Feminas madplan.

Hvor stammer ostefondue fra?

Ifølge osteposten.dk er fondue en schweizisk opfindelse og kom til verden som en måde at få bugt med hærdet ost og brødrester i vintermånederne. I dag er den smeltede ost imidlertid som skabt til danske middage med hyggeligt samvær omkring bordet.

Læs mere om:

Læs også