Kog de små kartofler dagen før, så de er kogte, pillede og kolde, når de brunede kartofler skal laves
Drys sukker ud på en stor pande, og lad det smelte ved svag varme, der må ikke røres i det.
Når sukkeret er smeltet, tilsættes smør, og det vippes rundt i den smeltede sukkermasse.
Hæld kartofler på, lad dem stå og småsimre og suge sukkermassen. Vend kartoflerne rundt flere gange, så de får farve over det hele.
De brunede kartofler er en frygtet disciplin i julekøkkenet, da det kan være svært at ramme den helt perfekte karamellisering, der dækker jævnt og bliver siddende på kartoflerne. Opskriften på brunede kartofler er egentlig nem nok i sig selv, men teknikken kan kræve et par gode råd og tricks. Dem får du lige her, så du kan lave perfekte brunede kartofler til jul!
1. Væbn dig med tålmodighed og undgå panik
Tålmodighed er vigtig når du laver brunede kartofler. Gå ikke i panik! Det ser ikke ud af noget i starten, men vær tålmodig, det tager tid. Sukkeret skal have lov til at smelte langsomt, og du må endelig ikke røre i det, da det kan skabe klumper. Når de brunede kartofler er færodge og karamelliserede, så lad dem hvile på panden, til de skal serveres.
2. Vælg de rigtige kartofler og kog dem i god tid
De bedst egnede kartofler til brunede kartofler er små, faste kartofler, fx aspargeskartofler, Ditta eller Sieglinde. Kog og pil kartoflerne dagen i forvejen, og sæt dem på køl. Kog dem lidt i underkanten, så de stadig er lidt hårde i midten.
3. Lav en god karamel til de brunede kartofler
Hæld ca. 100 g sukker til 1 kg pillede kartofler på en stor pande, hvor kartoflerne kan være. Smelt sukkeret ved god varme uden at røre i det. Kom 50 g smør på, når sukkeret er brunt (ikke brændt). Kom kartoflerne på panden. Brun dem ved kraftig varme i ca. 5 minutter. Krydr med salt og peber. Skru ned for varmen, og steg videre i 15-20 minutter, først her begynder karamellen at hænge ved.
Vend hyppigt i kartoflerne, men forsigtigt, uden at de går i stykker. Den bedste metode er at svinge dem rundt uden brug af redskaber. Til sidst har du de perfekte brunede kartofler.
Læs også: Opskrift på klassisk rødkål