Julen er hjerternes tid – men vi vil vove at påstå, at også maverne bliver glade i december måned. Det er nemlig her, vi kan spise den gode julemad, vi har ventet på hele året.
Nogle spiser gris, andre spiser gås – og så er der dem, der sætter pris på en lækker langtidsstegt and. Fælles for alle tre varianter er, at de går fantastisk godt i spænd med det klassiske juletilbehør, brunede kartofler og – selvfølgelig – masser af sauce. Hører du til dem, der elsker en god andesteg, kan du roligt kaste dig over denne opskrift. Her skal anden nemlig tilberedes ved langtidsstegning, hvilket gør den ekstra sprød udenpå og saftig indeni. Mums!
Når juletræet pyntes, finder I med garanti altid et hjemmelavet kræmmerhus, måske foldet i papir eller syet i yndigt julet stof. Her kan I putte konfekt og pebernødder i – for først skal træet vises, siden skal det spises. Men pas på med at lægge kagerne i kræmmerhusene i for god tid, så de bliver tørre eller hapset af nissen!
Det siger sig selv, at langtidsstegningen tager – lang tid. Heldigvis passer anden sig selv i en stor del af tiden, hvor I kan hygge jer med at bage pebernødder, pynte juletræ eller spille spil sammen. Skal det alligevel gå lidt hurtigere, kan I finde opskriften på en saftig and stegt i stegepose her.
Til en ægte julemenu hører sig både frisk og varm rødkålssalat, og vi har opskrifterne til dig. En klassisk omgang rødkål tilføjer sødme til den fede langtidsstegte and, mens den friske salat er fyldt med friske appelsiner, søde granatæblekerner og sprøde valnøddekerner. Find begge opskrifter med rødkål lige herunder.
Oprindelig blev dyr slagtet op til jul, fordi der ikke var ressourcer til at fodre dem i vintermånederne. Dermed var gris og gås noget, man spiste meget af til jul.
I 1900-tallet opstod kernefamilierne, og dermed blev familierne mindre. En familie på fire kunne måske ikke spise en hel gås juleaften, og derfor kom den noget mindre stegte and ind i billedet.
En Epinion-undersøgelse foretaget for Dyrenes Beskyttelse i 2019 om danskernes madvaner i juletiden viser, at otte ud af ti danskere vælger den stegte and juleaften. Så selvom flere og flere spiser vegetarisk, så vinder anden altså juleaften.
Kilde: Kristeligt Dagblad og Dyrenes Beskyttelse
Denne opskrift på langtidsstegt and passer rigtig godt til jul, men der er ingen, der siger, at I ikke også lave denne opskrift på and resten af året til en aften, der kommer gæster, eller I skal have noget lidt ekstra lækkert. Sløjfer man de brunede kartofler og saucen, passer et stykke and også rigtig godt til asiatisk mad. Opskriften på langtidsstegt and finder du herunder.
Til en lækker julemiddag, hører der også risalamande til. Få den perfekte opskrift på risalamande herunder. Husk at finde en mandelgave, for ellers er der nok nogen, der bliver skuffede. Men du behøver ikke spendere en hel masse penge på en dyr mandelgave. Prøv i stedet at lave den selv. Du kan for eksempel kaste dig ud i at lave smukke snoede lys – eller hvad med at gå mandelplanken ud med et glas hjemmelavede saltede mandler? Kun fantasien sætter grænser.
(Til 6 pers.)
Mangler du en sød ting til kaffen efter den tunge langtidsstegte and? Så prøv vores lækre opskrift på appelsinkugler med lys chokolade. Opskriften findes herunder.