1. Kog rugkernerne møre i letsaltet vand efter anvisningen på pakken. Lad dem køle af i en sigte.
2. VANILJEMARINERET PÆRE: Skær pærerne i tynde både, og vend dem med balsamico, olivenolie, vaniljepulver, salt og peber i en skål. Lad dem trække i marinaden, mens du tilbereder resten af salaten.
3. Tænd ovnen på 175°. Fordel serranoskinke og tynde skiver flute på en bageplade beklædt med bagepapir, og rist det i ovnen i 6-7 minutter, til skinken er sprød og brødene gyldne. Rist pekannødderne i ovnen i ca. 5 minutter, til de er sprøde.
4. Skyl og tør rucola. Fordel rucola og afkølede rugkerner på et fad. Pil rødløget, skær det i meget tynde både, og vend i salaten. Anret vaniljemarineret pære og knækket serranoskinke over salaten. Brug marinaden fra pærerne som dressing og smag den til med salt og peber og dryp den over salaten. Drys med tranebær og pekannødder. Anret små stykker blåskimmelost over salaten, og servér med de ristede brødskiver som tilbehør.