Æbleskiver med æble
Mad

Æbleskiver med æble

2. marts 2022
Af: Camilla Zarah Lawes
Foto: Lars Ranek
Oprindeligt var der rent faktisk æble i æbleskiver, og det er virkelig delikat med de små sprøde æblebidder i den bløde dej
25 stk

Det skal du bruge

  • 250 g hvedemel
  • 1/2 tsk. salt
  • 3 tsk. sukker
  • 2 tsk. kardemomme
  • 1 tsk. natron
  • fintrevet skal af en økologisk citron
  • 3 æggeblommer 
  • 4 dl kærnemælk
  • 2 spsk. solsikkeolie
  • 3 stiftpiskede æggehvider
  • 1-2 æbler i terninger

Stegning

  • solsikkeolie til stegning

Servering

  • flormelis og pæresyltetøj

Sådan laver du æbleskiver med æble

  1. Bland mel, salt, sukker, kardemomme, natron og citronskal.
  2. Pisk æggeblommer og kærnemælk sammen, sigt melblandingen i, og rør godt.
  3. Tilsæt olie, og lad dejen hvile i 30 minutter i køleskabet.
  4. Vend de piskede æggehvider i dejen, og hæld dem i en kande.
  5. Varm en æbleskivepande op, og hæld lidt olie i hvert hul.
  6. Fyld hullerne trekvart op med dej.
  7. Kom æbleterningerne i, når dejen begynder at stivne og hæve i kanterne, og vend æbleskiverne. Drej æbleskiverne flere gange under bagningen.
  8. Stik i æbleskiverne med en strikke- eller træpind. Hvis der hænger dej ved pinden, skal de bages lidt længere.
  9. Hold de færdige æbleskiver varme i ovnen.
  10. Servering: Servér dem med flormelis og syltetøj.

Inspiration til opskriften

Æbleskivens oprindelse

Æbleskiver har en interessant historie. Oprindeligt var de faktisk æbleskiver i bogstavelig forstand - skiver af æble dyppet i en blanding af hvedemel og æg stegt på en pande. Med tiden ændrede æbleskiven form til den runde kugle, vi kender i dag, og æblet blev brugt direkte i dejen, enten som stykker eller mos. I dagens version af den klassiske æbleskive serveres den ofte med sukker og syltetøj, men uden æblestykkerne, selvom nogle stadig foretrækker at inkludere æble i deres opskrift.

3 tips til dine æbleskiver

  • Hvis du vil give dine æbleskiver et twist, så kan du putte en frugtkompot, nutella eller noget helt tredje ind i midten.
  • Sørg for at piske æggehviderne stive og vend dem forsigtigt i dejen for at bevare luftigheden.
  • Æbleskiver skal bages langsomt for at sikre, at de er gennembagte. Start derfor med moderat varme og juster efter behov.

Andre lækre opskrifter på æbleskiver

Læs mere om:

Læs også