Påsken er fuld af traditioner for hele familien, og mange af dem involverer æg: Man kan puste dem, dekorere dem, trille dem, gå på jagt efter dem, og så kan man også – vigtigst af alt – spise dem!
Har du lyst til at lave dine egne påskeæg, er der rig mulighed for at eksperimentere med forskellige smagsvarianter. Her får du tre slags chokoladeæg, du kan give dig i kast med.
De er slet ikke så svære at lave, og derfor er der rig mulighed for, at både store og små slikmunde kan deltage i hyggen.
Velbekomme – og rigtig god påske!
Hak de brændte mandler groft. Bland dem med nougat og tril massen til 10 små kugler.
Sæt dem i fryseren i 20-30 minutter eller til de er frosne.
Del marcipanen i 10 stykker og tryk dem let flade. Form dem om den iskolde nougat som påskeæg og læg dem på bagepapir.
Smelt chokoladen over vandbad og overtræk æggene. Fyld det hvide chokolade i en lille sprøjtepose eller en frysepose. Klip et lille hul og lav mønstre på æggene. Drys med lidt hakkede, brændte mandler, inden chokoladen er størknet.
Lad chokoladen sætte sig og servér dine påskeæg kølige eller fra køleskab.
Rør marcipanen med limoncello eller anden citronlikør, citronskal og flormelis. Form marcipanen til 12 æg, brug gerne lidt flormelis på hænderne, og sæt dem på bagepapir.
Smelt overtræk over vandbad eller temperer chokoladen. Overtræk æggene med chokoladen og sæt dem på bagepapir.
Smelt den hvide chokolade forsigtigt over vandbad, og fyld den i en sprøjtepose. Sprøjt tynde striber af hvid chokolade på de størknede æg.
Drys med en smule revet citronskal. Servér æggene når chokoladen er stivnet.
Klip sveskerne i små stykker (eller hak dem). Kom dem i en skål med appelsinsaft og rom, tildæk dem og lad dem trække i 10-15 minutter.
Ælt marcipanen med appelsinskal og svesker. Rul marcipanen til en rulle og del den i 8 stykker og form dem til æg.
Smelt chokoladen over vandbad og overtræk påskeæggene. Sæt dem på bagepapir og fyld resten af den smeltede chokolade i en sprøjtepose eller en frysepose med et lille, hul i. Dekorér æggene med chokoladen og drys med appelsinskal.
Servér ved stuetemperatur eller køligere
Kan du ikke få nok af hjemmelavede påskeæg? Det forstår vi faktisk godt. Derfor finder du endnu flere opskrifter lige her.
Gæk, gæk, gæk… Vi har vist alle prøvet at modtage et gækkebrev eller to fra et håbefuldt barn, der har brugt tid på at klippe brevet og plukke vintergækker til dig. Hvis du ikke gætter, hvem afsenderen er inden påsken er omme, hedder det sig, at du skal give vedkommende et påskeæg.
Hvis du omvendt gætter, hvem afsenderen af brevet er inden da, er det dig, der er den heldige modtager, som kan nyde et påskeæg i forårssolen.
En af påskens hyggeligste traditioner er æggejagten i haven, hvor påskeharen har gemt æggene bag træerne, under buskene eller midt i det spirende forårsbed, som børnene kan nyde, når først den hårde jagt er overstået.
Det er typisk påskesøndag, at påskeharen – med lidt hjælp fra forældre og bedsteforældre – hopper forbi med chokoladeæg til børnene.
Dermed ikke sagt, at påskejagten ikke også sagtens foretages i dagene omkring påske, for æggejagt er nemlig den perfekte aktivitet, mens I venter på, at maden fra påskefrokosten får lov til at bundfælde sig inden desserten.