Rødkål på glas kan være en noget slatten og kedelig fornøjelse, og når det er så nemt og billigt at lave hjemmelavet rødkål til flæskestegen, anden eller gåsen, er der næsten ingen grund til at lade være.
Giv dig i kast med en old-school rødkål, som passer perfekt til flæskesteg, and, gås eller noget helt fjerde. Tilføj gerne lidt krydderier, eksempelvis nelliker, for en mere krydret og julet version.
Rødkål er lækkert i salater - prøv denne med figner, bær og balsamico.
En rødkålssalat er en god måde at gøre den sunde kål frisk og indbydende - husk en god dressing, der gør salaten ekstra spændende
Rødkål er en af de ældste grøntsager, vi kender til, og faktisk stammer den fra Lilleasien. Relativt hurtigt bredte den sig dog til de europæiske lande ved Middelhavet.
Det menes, at rødkål blev indført i Danmark i 1700-tallet. Faktisk har den været mindre kendt end hvidkål og grønkål, og det er først i dette århundrede, at rødkålen er har vundet indpas i Danmark. I dag er det en velkendt klassiker i det danske køkken og særligt som tilbehør til flæskesteg, and og gås.
De forskellige sorter af rødkål inddeles efter sæson og kategoriseres derfor sommerrødkål, efterårsrødkål og holdbar vinterrødkål. Sidstnævnte indeholder mere farve end både sommer- og efterårsrødkål, men farven på rødkålen kan variere efter jordbundens surhedsgrad.
Mange køber deres rødkål på glas, og det er da også dejlig nemt. Faktum er dog, at den færdigkøbte rødkål indeholder store mængder sukker, og så smager den ikke nær så godt som en hjemmelavet.
Når fødevareindustrien putter en del sukker i fødevarer som rødkål og rødbeder, er det for det første fordi, sukker er med til at konservere og for det andet fordi, vi har vænnet os til den søde smag.
Og der skal da også gerne noget til at søde den let bitre rødkål, men laver du den selv, har du fuldstændig kontrol over mængden af tilsat sukker.
Er du træt af den klassiske, bløde rødkål, kan du med fordel begive dig ud i en sprød og knasende rødkålssalat. En rødkålssalat er et godt bud på skønt og friskt tilbehør til tungere retter, og så er rå rødkål supersundt.
Ligesom den kogte rødkål har frisk rødkål brug for at komme i selskab med andre fødevarer for at være spændende og dejlig at spise. Både søde og friske, syrlige frugter går godt i spænd med den let bitre rødkål. Appelsiner er en klassiker, særligt ved julebordet, og pære og æble smager også fortræffeligt i en rødkålssalat.
Prøv også at tilføje granatæblekerner, der både er sunde og velsmagende og giver din salat et løft rent visuelt.
Kål hører til de grove grøntsager. Det er blandt andet disse, vi danskere gerne skal blive bedre til at spise, og i rå form er vitaminindholdet på sit højeste.
Rødkål er sprængfyldt med vitaminer, mineraler og kostfibre. Blandt andet er rødkål rig på C-vitamin og mineralet kalium. Som om det ikke var nok, er rødkål meget kaloriefattigt og mættende. Det øger nemlig mæthedsfornemmelsen at have noget at tygge på, og i maven fylder fibrene godt op og bevirker en behagelig mæthedsfornemmelse.
Flere undersøgelser viser, at indtaget af kål nedsætter risikoen for både hjerte-kar-sygdomme og forskellige kræftformer. Denne effekt forstærkes endda grundet kålens flotte farve, som forskellige plantestoffer bidrager til.
Rødkål kan holde sig i flere måneder i køleskab, hvis du blot sørger for at pakke den ind i en plastikpose
Sørg for ikke at skære kålen itu, hvis du gerne vil gemme den i køleskabet. Kål er sårbar overfor ilt, som tærer på antioxidanterne. Jo mere der er skåret i kålen, jo mere modtagelig bliver den overfor ilt.
Vær varsom med at tilberede kålen for meget. Overkoger eller -steger du den, minimeres de sunde egenskaber, og rødkål smager skønt, hvis det har lidt bid.
Vælg et kålhoved med en kraftig farve. Jo flottere og mere intens farven er, jo flere antioxidanter kan du være heldig at få indenbords.
Gå også gerne efter det største rødkål. Rødkål kan holde sig længe, og der er nok til masser af spændende retter. Risikoen for, at du bliver træt af rødkål, inden du når at få det spist, er lav, da du godt kan tillade dig at holde pauser med indtaget, uden kålhovedet bliver for gammelt. Og så kan tilberedningen med fordel varieres.
Rødkål er i sæson helt fra september til januar. Mange forbinder rødkålen med jul og steg, men den smukke kål smager lige så fantastisk de andre måneder.