Når vi nærmer os december og de koldeste dage på året, er det tid til at stimle sammen indendørs og gå i gang med den hyggeligste juleaktivitet: Julebageriet! Og hvad bedre end at kaste sig over klassikeren finskbrød?
Der findes et hav af opskrifter på lækkert julebageri. Og det er altså bare hyggeligt, når mørket sænker sig, vi tænder stearinlys indenfor, julekalenderen eller julemusikken kører i baggrunden, og hele familien er samlet omkring småkagebageriet. Hvis vi er rigtig heldige, falder der også et par snefnug uden for vinduerne.
Der er ikke mange småkager, vi vil sige nej til, hvis vi bliver budt dem. Men de klassiske finskbrød er altså en sikker vinder. De små kager, der er bløde indeni og sprøde udenpå med knasende sukker og crunchy nødder på toppen, hitter altid hos os.
Er én enkelt type julebag ikke nok, så kast dig over nogle flere af slagsen. Prøv for eksempel opskriften på vores sprøde brunkager eller vaniljekranse.
Allerede i 1800-tallet kendte man til den lille, sprøde småkage – og fra begyndelsen af 1900-tallet blev opskriften på finskbrød skrevet ned i Frøken Jensens kogebog. I udgaven fra 1921 kaldes småkagen for Finsk Brød – men har stadig ikke noget med brød at gøre.
Der er desværre ingen spor af forklaringen på, hvorfor småkagen hedder finskbrød – det har ikke umiddelbart noget med Finland eller finner at gøre!
Måske har du en opskrift på finskbrød, der går igen hvert år eller bliver videregivet gennem generationer. Hvis ikke, så er vores opskrift her helt klassisk med masser af smør, nødder og perlesukker.