Fransk citrontærte med marengs - find opskriften her!
Mad

Fransk citrontærte med marengs

22. november 2021
Af: Christine Bille Nielsen og redaktionen
Foto: Henrik Freek og Columbus Leth. Udgivet første gang den 10. januar 2020.
Citrontærte er på én gang sød og syrlig – sådan skal en rigtig citrontærte være. Marengsen skal være sprød og gylden på toppen! Her er opskriften på en helt vidunderlig fransk citrontærte med marengs – også kaldet tarte au citron.
2 t og 15 min10 personer

Tærtebund

  • 50 g grahamsmel
  • 125 g hvedemel
  • 1 knsp. salt
  • 1 spsk. sukker
  • 75 g koldt smør
  • ca. 3 spsk. mælk
  • 1 tærteform med løs bund og på 26 cm i diameter

Citroncreme

  • fintrevet skal af 2 usprøjtede citroner
  • saft af 2 citroner (1 dl)
  • 1½ spsk. hvedemel
  • 125 g flormelis
  • 1 dl mælk
  • 3 hele æg
  • 3 æggeblommer
  • 50 g smør

Marengs

  • 3 æggehvider
  • 150 g sukker
  • 1 tsk. citronsaft

Fransk citrontærte med marengs

  1. Tærtebund: Bland de 2 slags mel, salt og sukker i en skål. Skær det kolde smør i tynde skiver, og smuldr det i melet. Tilsæt mælk, og ælt dejen hurtigt sammen. Klap dejen til en flad cirkel; pak den ind i husholdningsfilm, og læg på køl i ca. 30 minutter.
  2. Rul dejen ud på et meldrysset bord til en cirkel på ca. 30 cm i diameter
  3. Fold dejen sammen to gange, og flyt den forsigtigt over i tærteformen med hænderne under dejen, så den ikke sprækker. Det er ikke nødvendigt at smøre formen først. Tryk dejen forsigtigt ud i formen. Vær især opmærksom på at få den godt ned i kanten.
  4. Skær overskydende dej af, så dejen flugter med formens øverste kant. Prik dejen med en gaffel, og stil den på køl i ca. 30 minutter.
  5. Bag derefter bunden i en 200° varm ovn i ca. 20 minutter (180° varmluft),til den er bagt helt færdig. Tag tærteformen ud af ovnen, og lad den køle af.
  6. Citroncreme: Pres saften, og riv skallen af citronerne. Pisk citronskal og citronsaft sammen med mel, mælk, sukker, æg og æggeblommer i en gryde, og kog cremen godt igennem under piskning. Skær smørret i små tern, og pisk det i cremen.
  7. Fordel cremen i den forbagte tærtebund, og lad den køle af i køleskabet.
  8. Marengs: Pisk æggehviderne skummende med en elpisker. Tilsæt 4 spsk sukker og citronsaften, og pisk videre, til æggehviderne er helt stive. Vend resten af sukkeret i med en ske. Kom marengsen i en sprøjtepose med en stor, stjerneformet tyl, og sprøjt marengsen op på hele tærten. Har du ingen sprøjtepose, fordeles marengsen på tærten med en ske.
  9. Bag tærten i ovnen ved 250° (225° varmluft) i 5-10 minutter, til marengsen er gyldenbrun.

Tarte au citron – den franske citrontærte

Kun få ting stikker kombinationen af den syrlige citron og den søde marengs. Den franske citrontærte - også kaldet tarte au citron - er en sand vinder på kagebordet, og vi har opskriften til dig.

Servér den skønne franske citrontærte til desserten eller til eftermiddagskaffen. Citrontærten kan med fordel laves dagen i forvejen, hvis du vil undgå at stresse, når gæsterne er kommet.

Tarte au citron (citrontærte)

Er du mere til små, nuttede portionsanretninger, så prøv at bage citrontærten med marengs som små citrontærter i stedet. Herunder finder du Timm Vladimirs opskrift på små citrontærter med marengs.

4 tips til citrontærterne med marengs

  1. Tærtedejen til citrontærten er lavet som en klassisk mørdej med den lille forskel, at der er tilsat en smule grahamsmel. Det grove mel gør, at den bagte bund bliver mere sprød. Samtidig forhindrer indholdet af grahamsmel, at dejen glider ned af kanten under bagningen.
  2. Du kan godt lave bunden et par dage før servering, men cremen skal tidligst fyldes i et par timer før, så bunden ikke bliver blød. Når du har bagt tærten med marengs, så kan du opbevare den på køl i højst et par timer.
  3. Du kan sagtens ”brænde” marengsen med en gasbrænder, som du måske plejer at bruge til creme brulee, i stedet for at bage den i ovnen – hvis du har sådan en. I så fald brænder du bare, til du synes, marengsen er flot og gylden. Men vær lidt forsigtigt, når du skal brænde, og pas på, marengsen ikke bliver for brændt, for det smager ikke særlig godt.
  4. Orker du ikke lige sprøjtearbejdet, eller er dine kunstneriske færdigheder bare begrænsede, så kan du vælge at smøre marengsen ud på citroncremen i stedet for at sprøjte den på med en tylle. Det giver et lidt mere rustikt look på kagen.
Citronmåne

Kan du ikke få nok af den lækre smag af citron? Så prøv en lækker hjemmebagt citronmåne med marcipan – vi garanterer, at du aldrig mere får lyst til den færdiglavede nede fra brugsen. Få opskriften herunder.

Læs også