creme brulee med chokoladecreme
Mad

Creme brulee med chokolade fra Claus Meyer

7. december 2021
Af: Claus Meyer fra bogen "Chokolade"
Jeg har spist uendeligt mange creme brulee i mit liv; mange gode og en håndfuld helt eminente. Denne her ”brændte creme” er en del af min top-3 bedste creme brulee oplevelser.
6 personer

Creme Brulee

  • 90 g mørk chokolade, mindst 60 %
  • 4,8 dl piskefløde
  • Lidt salt
  • 90 g sukker
  • 1 vaniljestang
  • ca. 4 æggeblommer (80 g)
  • Rørsukker til karamellisering
  • 6-9 ovnfaste portionsforme
  • Evt. 1 lille bunsenbrænder (eller creme brulée-brænder, red.)

Creme brulee med chokolade

  1. Hak chokoladen groft, og kom den i en skål. Stil den til side. Kom piskefløde, salt og 60 g af sukkeret i en gryde, og bring det tæt på kogepunktet under omrøring. Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud, og kom både korn og stang i fløden. Fjern gryden fra varmen, læg låg på, og lad fløden trække i ca. 15 minutter. Fjern derefter låget, og bring fløden i kog. Forvarm ovnen til 160° ved varmluft. Pisk de resterende 30 g sukker og æggeblommerne sammen i en skål, til det er ensartet. Hæld gradvist den varme fløde over, og pisk indimellem. Kom den grofthakkede chokolade i, og rør med en gummidejskraber, indtil chokoladen er smeltet.
  2. Hæld det hele igennem en sigte over i en høj skål eller kande, så vaniljestangen og eventuelle klumper sigtes fra din færdige creme brulee. Brug en stavblender til at forfine konsistensen - vær opmærksom på at føre stavblenderen skråt ned i chokoladecremen, ret så op, og tænd - på den måde undgår du at indarbejde luftbobler i creme bruleen. Stil portionsformene i en bradepande, og fordel chokoladecremen i formene.
  3. Sæt bradepanden med formene i ovnen, og fyld varmt vand fra elkedlen i bradepanden, så det står halvt op om formene. Lad din creme brulee bage i ca. 25 minutter, eller indtil den har sat sig. Tag de bagte creme brulee ud af ovnen, og lad dem afkøle lidt på en bagerist. Tildæk formene med husholdningsfilm, og sæt dem i køleskab, indtil cremen er helt kold - gerne natten over. Kort før serveringen skal du drysse et lag rørsukker på toppen af hver af de små, helt kolde cremer og lade det karamellisere under en forvarmet ovngrill eller ved hjælp af en lille bunsenbrænder. Servér straks.

Tip fra Claus Meyer

Karamelliserer du din creme brulee under ovngrillen, kan det være en idé at sætte dem i en bradepande fyldt op med vand og isterninger, så de små cremer ikke bliver varme i ovnen.

Læs også